Carregant dades
un moment, si us plau

Moció Interconnexió de xarxes

10 gener 2024

Fem una crida als ajuntaments i consells comarcals del territori a sumar-se a la moció en defensa de l’Ebre i de rebuig a la interconnexió de xarxes (transvasament BCN)
Envieu l’acord del ple a plataformadefensaebre@gmail.com

Ja ho han fet: Ajuntament de Tortosa,  Ajuntament d’Ulldecona, Ajuntament de Deltebre, Ajuntament de la Ràpita, Consell Comarcal del Baix Ebre, Ajuntament de Roquetes, EMD Jesús, Ajuntament d’Amposta, CESTE (Consell Econòmic i Social de les Terres de L’Ebre), Cambra de Comerç de Tortosa, Consell Comarcal de la Terra Alta, Col•legi d’advocats i advocades de Tortosa, Unió de Pagesos, Unió musical la Fila d’Amposta….

 

Davant la proposta del passat 15 de desembre dels Col·legis professionals D’Enginyers Industrials, Camins, Agrònoms i Economia sobre la interconnexió de xarxes entre el Consorci d’aigües de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat, així com les diferents noticies sobre la dessaladora de Cunit i el transport en vaixells d’aigua a Barcelona des de Tarragona, la Plataforma en defensa de l’Ebre insta a les institucions del territori a manifestar-se.
La interconnexió proposada pels col·legis professionals entre les instal·lacions del CAT a Constantí i els dipòsits del sistema ATLL a Olèrdola és de facto la canonada que permetrà el transvasament a Barcelona.
Cal recordar que aquesta proposta és recorrent des del Pla Hidrològic Nacional del 2000 on ja apareixia entre les obres de l’Annex II i posteriorment a la sequera del 2008. Aquesta actuació te com objectiu assegurar la disponibilitat d’aigua barata per al desenvolupament del Pla Director Urbanístic Metropolità ( PDUM) (1) on es preveuen 217.000 nous habitatges.
Per altra banda:
1. No te cap capacitat per resoldre els problemes d’escassetat actual en l’entorn ATLL fruit de la sequera que estem vivint, donat que el temps d’execució és molt elevat.

2. Les obres d’emergència que ha plantejat el govern de la Generalitat en la LLEI 9/2023 (2) , del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, estaran acabades molt abans que aquesta mesura i per tant ja es disposarà del recurs suficient.

3. Donat que és una mesura estructural no lligada a l’emergència actual, la seva execució implicaria superar el límit territorial de Tarragona i per tant caldria una nova llei per modificar la Llei 18/81 vigent.

Respecte a la dessaladora del Foix (Cunit-Cubelles), per la seva ubicació estratègica en el límit de les dues províncies, també podria acabar implicant la connexió de les dues xarxes d’abastament CAT-ATLL. Tenint en compte que la població és concentra en les comarques del Llobregat, els Vallès, Maresme i Barcelonès (5 milions d’habitants), no te cap sentit una instal·lació tan lluny del punt de consum, en el conseqüent sobre cost energètic de transport i impacte ambiental.

Finalment el transport marítim, tot i que es planteja com una mesura puntual d’emergència, te un elevat cost econòmic i una baixa capacitat d’aportació de recurs. Un vaixell de 30.000 m3 al dia, amb una dotació de 250 l/hab dia, només aporta aigua per 120.000 habitants, representa un 2,4% de les necessitats.

Des de la darrera sequera del 2008, tot i les mesures de millora de la xarxa d’abastament amb les dessaladores del Prat i Tordera, així com la millora en la regeneració del Prat, aquestes han sigut insuficients donat el increment de població de vora 2 Milions de persones que es concentren especialment en el sistema de subministrament Ter-Llobregat.

De continuar aquest model de desenvolupament territorial concentrat en un àmbit deficitari de recursos, els problemes d’escassetat seran cíclics i recurrents agreujats encara més pels efectes de sequera pel canvi climàtic. Aquest problemes no són només per manca d’aigua, també ho són de qualitat de l’aire, de disponibilitat d’energia, d’habitatge, de transport …, aquesta sequera, com tots els canvis que estem vivint en la climatologia ens han de fer replantejar-nos el model de desenvolupament i en especial el desequilibri territorial.

Sol·licitem:
Instar a l’alcaldia i a tots els grups municipals en junta de portaveus a fer una declaració institucional en els següents termes:

1. Rebutjar el transvasament de l’Ebre entre Tarragona i Olèrdola proposat pels Col·legis professionals

2. Instar al govern de l’Estat i de la Generalitat a estudiar un canvi d’ubicació de la dessaladora del Foix, a les comarques del Llobregat on realment es genera el problema de manca d’escassetat d’aigua.

3. Qüestionar la mesura del transport marítim d’aigua per l’impacte que general i ser poc eficient en la resolució del problema d’escassetat com a mesura recurrent.

4. Plantejar seriosament el debat del model de desenvolupament i el desequilibri territorial

 

20 de desembre de 2023

 

[1] https://www.lavanguardia.com/encatala/20230322/8843165/nou-pla-metropolita-preveu-217-000-nous-habitatges-per-2050.html

[2] https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=960831

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.