Bloc de la PDE
Header

ximo2La Ràpita ha acomiadat, arran d’una malaltia, un dels grans activistes incondicionals contra les agressions que han anat amenaçant en les últimes dècades les Terres de l’Ebre. La mort de Joaquim Esteller, conegut popularment com a Ximo ‘Lo carboner’, està sent molt sentida per les moltes persones que l’havien conegut pel seu activisme en els moviments socials.

Hi ha qui recorda que ja va anar en la seua coneguda ‘mobylette’ a les manifestacions per exigir el tancament i desmantellament de la nuclear de Vandellòs I, als 90. A principis dels 2000, Ximo’Lo carboner’, amb la seua característica barba blanca, una pipa i habitualment vestit amb una camiseta ratllada a l’estiu o el típic impermeable groc de pescador si feia fresca, era un habitual a les assemblees de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, on solia intervenir per donar el seu punt de vista, i tampoc es va perdre les nombroses manifestacions contra el transvasament, ni contra el magatzem de gas Castor.

De fet, aguaita.cat encara el va entrevistar ara fa just un any, quan tampoc va fallar a la concentració que la PDE va organitzar a Amposta per rebre el vaixell de l’ONG WWF en el primer acte contra l’aprovació del pla de conca. “Jo voldria no estar aquí, però ens hi ha obligat. No pot ser que aquesta gent que són uns ignorants en rius, en deltes i en pesques ens ho vulguen destrossar tot. Durant mils d’anys el fang arrossegat pel riu han format el Delta i una gran plataforma submarina que arriba des de les Columbretes fins a Barcelona. El Delta i el seu entorn és la zona més rica d’espècies del Mediterrani. Que ara estos senyors diguen que l’aigua es perd al riu,… No té nom”. Ximo no tenia manies ni pèls a la llengua a l’hora d’expressar públicament allò que pensaba.

S.B. aguaita.cat

Ens ha deixat Ximo Carboner

11 agost 2014 | Publicat per adminpde en General - (0 Comentaris)

ximo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com sempre s’en van els que s’haurien de quedar…

Sempre estaras al nostre record…Adeu Ximo.

El cargol poma

8 agost 2014 | Publicat per adminpde en General - (0 Comentaris)

efectes-del-cargol-poma-copia

 

S’acaben d’acomplir cinc anys des de que un afiliat de Unió de Pagesos ens va portar un poal en dos caragols poma i una posta. No pretenc reconstruir la evolució i propagació de la plaga al llarg d’estos anys. Tirant d’hemeroteca i d’internet veurem clares moltes coses.

Em voldria centrar en la situació actual. A nivell agronòmic la pagesia del marge esquerre està suportant un gran sobrecost per poder tirar endavant la collita i la solució que proposa la Generalitat, la salinització massiva, podria eradicar lo caragol del Delta però el risc per als nostres arrossals seria enorme.

Per altra banda tenim lo riu amb molts milers de milions de caragols al seu tram baix. Es lo gran reservori de la plaga. Per molt que netegem els arrossars sempre es reinfectaran pel riu.

I per si no teníem prou problemes, portem un temps en que alguna “persona” està sabotejant amb caragol poma el marge dret, que fins ara estava net. Mossos i agents rurals estan molt prop d’enxampar-lo i de ben segur s’enfrontarà a un greu delicte penal.

Hem de tenir tots clar que aquesta espècie invasora no és un problema exclusiu dels pagesos, és un greu problema ecològic per a TOTES les zones humides del sud d’Europa. Per tant, al  Delta de l’Ebre no ens volem conformar en conviure amb la plaga. Volem eradicar-la per sempre de les nostres terres i només ho aconseguirem amb la complicitat i transparència entre Administracions, entitats i pagesos.

Voldria acabar en un missatge positiu: A pesar dels errors que hem fet i farem, crec que estem encarant lo camí correcte.

DANI FORCADELL. Pagès arrosser i responsable nacional de l’arròs de unió de pagesos.