Bloc de la PDE
Header

El PP i Ciutadans han pactat a la Comissió d’Agricultura del Congrés impulsar el Pacte de l’Aigua, previ al PHN. diaridetarragona.com – M.Millan/Joan Revillas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) està novament en alerta, davant l’objectiu del govern de l’Estat d’impulsar un Pacte Nacional de l’Aigua, que ha de portar a la redacció d’un nou Pla Hidrològic Nacional. «En aquest PHN es plantejarà la redistribució dels recursos hídrics entre conques excedentàries i deficitàries, el que suposa recuperar el transvasament de l’Ebre encara que sigui amb un altre nom i una altra fórmula», comenta al Diari el portaveu de la Plataforma, Manolo Tomàs.

Estant encara el govern en funcions, el Partit Popular i Ciutadans van pactar al Congrés aquest passat mes d’octubre una resolució a la Comissió d’Agricultura i Medi Ambient, per impulsar aquest Pacte Nacional de l’Aigua i redactar el PHN «amb el màxim consens possible» durant aquest mandat. El PSOE s’hi va abstenir, mentre que grups com Podemos, ERC o el Partit Demòcrata Català (PDECat) hi van votar en contra.

L’acord no menciona explícitament la paraula transvasament ni parla directament del riu Ebre, però si que manté una referència a la «necessitat d’una perspectiva de solidaritat i equilibri territorial».

El Partit Popular i Ciutadans van rebutjar una esmena del Partit Demòcrata Català, defensada pel diputat Ferran Bel, en què s’exigia uns majors cabals ambientals del tram final de l’Ebre i el Delta.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncia que l’Estat no pot impulsar el Pla Hidrològic Nacional quan encara no ha resolt els requeriments i recomanacions que li ha fet la Comissió Europea als plans de les conques hidrogràfiques de l’Ebre i el Tajo. Tomàs ha recordat al govern de Mariano Rajoy que la Unió Europea ha fet un toc d’atenció a aquests plans, i en especial al de l’Ebre, «instant a que una comissió d’experts independent fixi els cabals ambientals del tram final».

Des del moviment social ebrenc són conscients que hauran d’iniciar una nova fase de la seva lluita, quan encara no ha acabat l’anterior. I és que la PDE està pendent de la resolució de recursos judicials pel que fa al pla hidrològic de la conca de l’Ebre, així com de la queixa presentada davant la Comissió Europea.

Manolo Tomás remarca que l’amenaça d’un transvasament de l’Ebre continua viva, però que la intenció d’executar-la ja no és a través d’una gran infraestructura (com preveia el govern popular de José Maria Aznar fa més d’una dècada), sinó amb la compravenda de bancs d’aigua, o drets d’ús de recursos hídrics, per exemple «a través d’excedents de regadius». Així, ha tornat a remarcar l’amenaça que, al parer de la Plataforma, suposen projectes de regadius com el Xerta-Sénia o el Segarra-Garrigues, «sense suficients regants», com a mitjans «per portar aigua cap al Llevant o les conques internes de Catalunya».

 

grifonetÒmnium Cultural de les Terres de l’Ebre ha decidit atorgar el Premi Grifonet 2016 al portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs. El Premi Grifonet és un guardó anual que atorga Òmnium Cultural a alguna persona del territori amb una trajectòria que hagi destacat en els àmbits de la llengua, la cultura i el país. El jurat del premi ha destacat el compromís cívic amb el territori ebrenc de Tomàs i, per extensió, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre pels anys de lluita en defensa del riu i de les Terres de l’Ebre.

Manolo Tomàs rebrà el guardó en un dinar organitzat al restaurant La Torreta de Remolins de Tortosa el dissabte 5 de novembre.

premi-lluis-companys“ERC Sants-Montjuïc atorga anyalment els Premis Nacionals Lluís Companys, destinats a premiar persones i entitats que s’hagin distingit per la defensa del país, per la seva acció cívica i pel seu treball en defensa de les llibertats….La Plataforma en Defensa de l’Ebre s’ha distingit, des del moment de la seva fundació l’any 2000 per la seva oposició als plans del govern espanyol que conduirien inexorablement a la desaparició de l’Ecosistema del baix Ebre, així com per l’impuls d’una nova cultura de l’aigua respectuosa amb el medi ambient i amb els recursos hídrics del país. La seva actuació és un model de mobilització social, de civisme i de responsabilitat amb el futur de la nostra terra…”

Divendres 28 d’octubre a les 20:00h