Bloc de la PDE
Header

XIII Assemblea General de la Plataforma en Defensa de l’Ebre


RESOLUCIÓ

No volem cap transvasament de l’Ebre ni directe ni indirecte
Els habitants de les Terres de l’Ebre ja fa massa anys que estem patint una situació injusta i que s’ha d’acabar.
Des de fa mes de 40 anys, en diferents èpoques i governs, s’està intentant justificar el transvasament de l’Ebre amb arguments molt diversos però sempre amb el mateix objectiu: endur-se l’aigua.
Es menysprea, quan no s’ignora, la situació que es provoca al nostre Territori com és:
- L’afectació a l’activitat econòmica per manca de recursos per a desenvolupar-nos.
- L’ impacte ambiental sever sobre el ric i singular ecosistema del Delta.
- Fa perillar la pedra angular de la nostra economia com són l’agricultura, pesca, aqüicultura i turisme.

És per això que ja fa molts anys que ens estem mobilitzant per evitar cap tipus de transvasament de l’Ebre.
Però els interessos transvasistes són molt forts i estan molt ben relacionats i, a més, són persistents. Tornen a demanar l’Ebre cap a València i fa 15 dies, en un congrés d’aigua català, el Segre (afluent molt important de l’Ebre) cap a Barcelona.
Però el vocabulari ha canviat, ara procuren no parlar de transvasament sinó de reequilibri hidràulic, reasignació de recursos, solidaritat entre catalans, centre de transferències d’aigua d’ús agrícola no utilitzada, bancs d’aigua i el més conegut: interconnexió de xarxes.
El nou model que volen implantar és copiat al del CAT (el transvasament a Tarragona).
L’Assemblea General d’una manera clara i contundent aprovem que no volem cap interconnexió de xarxes perquè és el transvasament de l’Ebre i del Segre, i a més, pensem que d’una manera esglaonada s’ha de retornar l’aigua del transvasament a Tarragona.

Tortosa, 18 d’abril de 2015

Volem fets i no paraules…

25 abril 2015 | Publicat per adminpde en General - (0 Comentaris)

La lluita de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) no s’atura. Tot i que fa gairebé 10 anys de la derogació del transvasament de l’Ebre inclòs en el Plan Hidrológico Nacional (PHN), el moviment social continua la batalla jurídica i europea contra l’amenaça de qualsevol detracció d’aigua de l’Ebre. I ara hi torna a afegir la mobilització social, així en la 13a assemblea de la PDE, celebrada dissabte al vespre a Tortosa, es va anunciar una gran manifestació el mes de juliol vinent per rebutjar la revisió del pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que el govern de l’Estat aprovarà a final d’any. “El 30 de juny s’acaba el període de presentació d’al·legacions al pla de conca i abans que el Consell de l’Aigua l’aprove el 30 de juliol convocarem una gran mobilització per recordar que la gent de les Terres de l’Ebre estem en contra d’aquest pla hidrològic”, va explicar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.
La PDE, però, no ha concretat encara ni el dia ni tampoc el lloc on es farà la protesta. Al marge de la mobilització al carrer, la PDE fa una crida a les institucions i sectors empresarials i socials de l’Ebre perquè presenten al·legacions a la revisió del pla hidrològic de conca, que pel que fa al tram final de l’Ebre no inclou canvis respecte el document aprovat per l’Estat el 2014. La PDE en presentarà i també la Generalitat, que les està preparant a través de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, però la PDE vol que se’n presenten centenars. “Això és un tema d’Estat i s’han de presentar centenars d’al·legacions, que després ens serviran en la lluita europea”, va dir Tomàs.
De fet, la Comissió Europea ja ha fet algunes recomanacions a l’Estat sobre el pla hidrològic de l’Ebre que coincideixen en les reivindicacions de la PDE. “Europa ha alertat l’Estat que cal avaluar les masses d’aigua i que han de tenir uns objectius ambientals i això el pla de conca no ho fa, s’obvia l’anàlisi de les masses d’aigua en els punts més conflictius, com ara el delta de l’Ebre”, va manifestar la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.
Europa tampoc veu clar la posada en marxa de 450.000 hectàrees de nous regadius a la conca de l’Ebre. “El cabal ambiental no és compatible amb la posada en marxa de tantes hectàrees de regadiu, se n’han d’eliminar”, va assenyalar Tomàs, que va explicar també que han demanat una reunió amb el Ministeri d’Agricultura per reclamar que es modifique el pla de conca. I si no és així, la PDE ho comunicarà a la Comissió Europea i reclamarà que es bloquegen els ajuts comunitaris per incompliment de la normativa europea.
Pel que fa a la vigència del pla hidrològic que s’aprovarà a final d’any serà fins al 2021, però una vegada aprovat la PDE
està convençuda que l’Estat tirarà endavant un altre PHN. I en aquest cas, no s’utilitzarà la paraula transvasament però sí que es permetrà la transferència d’aigua entre usuaris de distintes conques. “Tot i que Brussel·les qüestiona el pla hidrològic, estem en una política de fets consumats i mentre es demana paperassa a l’Estat les obres dels canals van endavant, encara que no hi hagi regants”, va lamentar Tomàs, que insisteix en què el Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia seran les infraestructures que permetran el transvasament de l’Ebre.
La 13a assemblea de la PDE també va aprovar, per unanimitat, una resolució que rebutja la interconnexió de xarxes i que reclama el retorn a l’Ebre de l’aigua del minitransvasament a Tarragona de forma esglaonada. “El minitransvasament a Tarragona ha estat una sangonera que ha limitat el creixement econòmic de les Terres de l’Ebre, per la canonada no marxa aigua, marxen euros”, va manifestar un altre dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello.

Informe sobre l’impacte del pla al Delta

La PDE va comunicar als assistents a l’assemblea que finalment el govern català els va entregar dijous passat l’informe sobre l’impacte del pla hidrològic en els espais protegits del delta de l’Ebre. “Només fa un any que els ho havíem reclamat”, va ironitzar la portaveu de la PDE, Matilde Font, que va precisar que els hauria anat molt bé disposar del document el mes de novembre passat, quan l’Estat i la Comissió Europea es van reunir per avaluar el pla de conca. El document exposa l’afectació que tindrà sobre els espais de la Xarxa Natura 2000 la disminució del cabal de l’Ebre, que amb el pla de conca és inferior als 100 metres cúbics per segon la major part dels mesos. “És un document firmat per la Generalitat i ara el podrem fer servir en la lluita a Europa”, va dir Font, que va fer un repàs de les actuacions de la PDE per aturar el pla hidrològic com la queixa a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, la denúncia presentada al Tribunal Suprem o les denúncies contra els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia.

La PDE reclama als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre que s’afegeixen a la lluita jurídica per aconseguir que l’Ebre sigui un riu viu i que els ebrencs tinguen un futur digne

 

20/04/15 – LURDES MORESO -ELISABETH MAGRE 

fetsL’entitat, que celebra dissabte la seva tretzena assemblea, denuncia ‘l’engany’ de la Govern amb l’informe de la Xarxa Natura 2000 i reclama el suport dels partits ebrencs

Si la revisió en marxa del Pla Hidrològic de l’Ebre no introdueix canvis substancials en els cabals del tram final del riu, els embassaments i els regadius previstos, el govern Espanyol pot perdre una quantitat molt important de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient en els pròxims anys. Aquest és un dels principals missatges que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) llançarà dissabte en la seva tretzena assemblea general. El moviment social antitransvasament ha reiterat el seu malestar amb el Govern, a qui ha acusat d’”engany” per no haver-los tramès encara l’informe sobre els impactes del Pla en la Xarxa Natura 2000, tal i com s’havia compromès.

La PDE assegura que la Comissió Europea ha tramès al govern espanyol una llista d’unes 50 recomanacions que ha d’incloure en la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre -un procés que ha d’acabar abans de finals d’any- coincident, en bona mesura, amb els plantejaments que el moviment social antitransvasament i les organitzacions ecologistes havien traslladat a Brussel·les. En aquest sentit, ha recordat la portaveu de l’entitat, Susanna Abella, l’informe europeu sobre la revisió del Pla aprovat el febrer de 2014 posa en qüestió no només els 95 metres cúbics per segon de cabal al tram final de l’Ebre i el Delta, sinó també la capacitat dels embassaments i les 465.000 noves hectàrees de regadiu previstes.

D’acord amb Abella, l’executiu estatal té l’obligació d’incloure aquestes prescripcions si no vol qüestionar l’Acord Marc comunitari, comprometent la percepció d’una considerable quantitat de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient els pròxims anys. “Si es neguen a fer els canvis i la Unió Europea pressiona tindran un problema greu que pot afectar les Terres de l’Ebre”, ha apuntat. “No ens sabrà gens de mal que es perdin les subvencions”, ha afegit el també portaveu Manolo Tomàs, tot instant al PP i al Partit Aragonès Regionalista (PAR) a deixar d’actuar en clau autonòmica i “posar-se les piles i governar”, assumint les modificacions reclamades.

La PDE entén que la pressió de Brussel·les pot ser la via més plausible per aconseguir redreçar un Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre al qual s’oposa frontalment i que, considera, una sentència de mort per al tram final del riu i el delta de l’Ebre. Vigilants davant els possibles intercanvis de cromos que es puguin produir al respecte a Brusel·les, el moviment antitransvasament ha decidit jugar a fons la carta del Delta i la seva consideració, en l’àmbit comunitari, com un espai “estratègic” des del punt de vista ambiental per a les aus migratòries, per blindar el futur del riu.

En aquest sentit, recorden que si la modificació del Pla que ha d’estar vigent entre 2015 i 2021 no es tanca en termes clars i concisos, les amenaces de transvasament mitjançant un nou Pla Hidrològic Nacional ressorgiran amb possibilitats de reeixir, com ja apunten les declaracions públiques de molts dirigents polítics de Múrcia i el País Valencià. Alerten que la detracció, en aquest cas, es produiria per la via del model del minitransvasament a Tarragona.
A banda de les al·legacions que preparen per presentar, abans del 30 de juny, a la revisió del Pla, la PDE continua esperant l’informe de la Generalitat sobre els impactes que tindria en els espais de la Xarxa Natura 2000 del tram final i del Delta per utilitzar-lo jurídicament a Brussel·les en la batalla jurídica. Tot i que no descarten del tot que el puguin acabar rebent aquesta mateixa setmana, Tomàs no s’ha tallat a l’hora d’acusar el Govern d’haver-los “enganyat”. Previst des de l’abril de l’any passat arran d’una moció aprovada pel Parlament i amb un últim compromís de lliurar-lo el passat 20 de març, en el marc de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, el document encara no arribat.

La Generalitat “guanya temps”

“Ens enganyen. I és un document molt important. Està passant els temps i ens passen amb romanços”, ha lamentat Tomàs. Brussel·les reclama el document per calibrar la dimensió dels desastres que podria ocasionar el Pla Hidrològic als espais sensibles de les Terres de l’Ebre. Segons ha abundat el mateix portaveu, la Generalitat estaria “guanyant temps” amb una estratègia de dilació. “Intuïm que una part del Govern no tingués com a prioritat defensar els interessos de les Terres de l’Ebre per motius locals o concrets, aliens a una idea de país i sostenibilitat. Podem dir que hi ha diferències molt clares entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el d’Agricultura. Però el resultat és que el document no el tenim”, ha sentenciat.

En aquesta mateixa direcció va una de les pancartes que presidiran la tretzena assemblea general que tindrà lloc aquest pròxim dissabte -18 d’abril- al vespre a Tortosa: “Volem fets i no paraules”. No entenen per què la resta de partits polítics que van donar suport l’abril de 2014 al Parlament a encarregar aquest informe no s’hagin mogut per exigir-lo. “No confiem en el suport de la classe política del territori. Ningú ha mostrat interès. Van votar però ningú s’ha preocupat que el tinguem”, ha remarcat Abella, tot mostrant el malestar del moviment social amb els dirigents polítics ebrencs. “Ara tothom és antitransvasament i volen el cabal ambiental. Però només de paraula”, ha lamentat.

De cara l’assemblea, la PDE vol reclamar obertament un compromís de suport clar de la classe política i les entitats del territori en la seva estratègia per forçar un canvi en la política hidrològica que garanteixi la supervivència de l’Ebre. Reclamen als partits que exerceixin “pressió política” en aquest sentit. Durant els pròxims mesos es plantejaran noves accions i mobilitzacions, encara sense data. “La gent del territori en té ganes”, ha afirmat Abella.

ACN-Diaridetarragona.com