Bloc de la PDE
Header

 

microsEl 3 de setembre hi ha convocat a Saragossa el “Consejo del Agua de la Cuenca” per a aprovar el pla hidrològic de l’Ebre. Al document-esborrany que hem rebut no hi ha modificacions sobre el cabal que ens queda al tram final del riu.
Si podeu venir ,us invitem a assistir a aquesta roda de premsa i de blau.

 

Roda de premsa
Per parlar de la :
“Convocatòria del Consejo del Agua de la Cuenca del Ebro per aprovar el pla hidrològic de l’Ebre” el 3 de setembre

Dia: 26 d’agost

hora: 17 hores

Lloc: A la vora del Riu ,davant del Mercat Municipal de Tortosa

Plataforma en Defensa de l’Ebre

logo nus pde negatiu

PROU DE DESNATURALITZAR LO RIU !

20 agost 2015 | Publicat per adminpde en General - (0 Comentaris)

assud

Els problemes del riu i del Delta es solucionen quan l’Ebre funciona de manera natural , amb avingudes estacionals i  cabals suficients d’aigua i sediments.

Els tres assuts amb centrals hidroelèctriques projectades a Tortosa, Benifallet i Garcia constitueixen un projecte innecessari, anacrònic, imprudent i destructiu del paisatge i del patrimoni natural ebrencs.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre i les entitats ambientals SEO/BirdLife i GEPEC (Ecologistes de Catalunya), consideren que el projecte presentat al CESTE i la Generalitat té les següents inconvenients greus:
1. És un projecte desnaturalitzador incompatible amb la millora ambiental que l’Ebre necessita per a acomplir les seves funcions naturals d’aportació de sediments al Delta, que és lo únic que pot salvar-lo de la subsidència i regressió agreujades pel canvi climàtic, i d’aportació de nutrients al mar, del que depèn la vida i la pesca marines.
2. Els arguments que es donen de millora del paisatge, lluita contra la mosca negra, algues, etc, son fal•làcies per a col•locar el projecte. La desnaturalització del riu afavoreix radicalment totes les espècies invasores i perjudica les autòctones. Es destruiria el que queda de bosc de ribera en tot el tram afectat. No es cert cap efecte positiu sobre la falca salina al Delta. Voler una làmina estable a un riu mediterrani es com voler convertir-lo en una piscina.
3. És una proposta imprudent i fora de lloc tenint en conte el treball que es fa des del territori pel cabal mediambiental. No es té en compte res del que s’ha treballat a la Comissió de Sostenibilitat de les TTEE, ni la situació polèmica del pla de conca. Perjudica greument la posició en aquest tema de la Generalitat amb respecte al Ministeri d’agricultura, la CHE i la Comissió Europea.
4. És un projecte antic, reincident i anacrònic , ara energètic, i la ultima vegada amb l’excusa d’un pla de navegabilitat. Els arguments de llocs de treball en la construcció són, ja ho hem vist amb totes les grans infraestructures, pa per avui i fam per a demà. És el conte de sempre del formigó per a enriquir les constructores a costa d’enjardinar el nostre patrimoni natural. Les Terres de l’Ebre tenen espais de sobra per a la pràctica dels esports aquàtics i tenen molts valors ambientals que es poden potenciar de manera respectuosa per a fomentar el turisme.
5. El projecte és incompatible amb la Reserva de Biosfera. Són propostes que sempre surten a l’estiu perquè es sap que són polèmiques i així es pretén evitar la reacció del territori i les entitats ambientals davant la manca de sensibilitat sobre el paisatge i patrimoni naturals.
Demanem :
L’aturada immediata de les gestions per a realitzar aquest projecte.
La declaració immediata de Xarxa Natura 2000 sobre la llera del tram català de tot el riu per a impedir aquesta mena de projectes destructius i concurrents.
Explicacions al Conseller de Territori i Sostenibilitat. Que el conseller porti la proposta a debatre a la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que és on està representat tothom.
Que es demani l’opinió als responsables de la Reserva de Biosfera, que estan encara en silenci.

Més info:

Susanna Abella, PDE : 607910644
Andreu Escolà , GEPEC : 629302053
Ignasi Ripoll, SEO/BirdLife : 616290246

seo-pde-gepec

 

pizap.com14369590648141Unes 200 persones s’han llençat al riu Ebre, aquest diumenge, en la quinzena edició de la piraguada reivindicativa de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. A la seva arribada a Tortosa els participants han estès diverses pancartes al mig del riu, on han demostrat el baix cabal ja que l’aigua només els arribava a la cintura. L’entitat veu amb bons ulls que diverses institucions del territori, com ara consells comarcals i ajuntaments, aprovin mocions per defensar els cabals ambientals del riu, però els ha demanat que agafin les regnes de les negociacions, perquè ja han passat a un nivell que la PDE no pot assumir. També han anunciat que busquen el suport de ONG europees perquè s’uneixin a la seva causa.

Mireia Palos, responsable de la piraguada de la PDE, ha estat la primera sorpresa, aquest matí, del cabal “excepcionalment baix” que porta l’Ebre aquests dies. De fet, ha explicat que és la primera vegada en quinze anys que l’embarcació de l’empresa que els lloga les piragües no els ha pogut acompanyar durant el trajecte, ja que hauria rascat el casc amb el fons del riu.

Unes 200 persones s’han unit a l’acció reivindicativa d’aquest diumenge, que ha recorregut els dotze quilòmetres que separen Xerta de Tortosa. En arribar a la capital del Baix Ebre els participants s’han mullat de veritat entrant fins al mig del riu a estendre diverses pancartes. Una d’elles demanava respecte a les directives ambientals europees, una altra portava el lema ‘Rius amb aigua: rius vius’, i la tercera era de la campanya ‘Salvem lo Delta’ -que reclama uns cabals ambientals perquè els sediments arribin al tram final del riu-.

 

Com ha passat també els darrers anys, la piraguada ha coincidit amb les reivindicacions en l’àmbit europeu del Big Jump, amb actes a diferents rius per reclamar la seva bona conservació i protecció.

Aliances europees

Un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, ha aprofitat l’acte d’aquest diumenge per avançar que estan a punt d’arribar a un acord “amb grans ONG mediambientalistes a nivell europeu” que els donen suport amb la qüestió del cabal ambiental a l’Ebre. A més, Tomàs s’ha referit a les mocions que aquests darrers dies estan passant pels plenaris de consells comarcals i ajuntaments ebrencs defensant els cabals ecològics que va acordar la Comissió per a la Sostenibilitat del passat 25 de juny.

Tomàs veu el text amb bons ulls i ha lamentat que no s’hagi fet abans. Així mateix, ha tornat a reclamar que les institucions que aprovin la moció es posin al capdavant de les negociacions amb Madrid. “Si serveixen per fer postures testimonials, jo crec que aquesta època ja ha passat”, ha dit, “ara és el moment d’actuar”. També ha aclarit que si la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat es presenta com una al·legació “és un error”, però ha advertit que aquesta negociació ja “no la pot fer la PDE”.

Hi haurà més mobilitzacions

La PDE tenia prevista una nova mobilització, pel proper diumenge 19 de juliol, per pressionar el Consell de l’Aigua de la Conca, que havia d’aprovar la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre el pròxim dia 30. Una acció que s’ha ajornat ja que la trobada del Consell es posposarà fins al setembre. “No tenia sentit fer la manifestació la setmana que ve quan la reunió es farà a finals de setembre”, ha manifestat el portaveu, així que han decidit ajornar-la i adequar-la “al calendari que marca el Ministeri”.

Malgrat això, Tomàs ha assegurat que “hi haurà mobilització segur” però “quan tingui una utilitat”. Així, ha exposat que si l’acord de la Comissió per a la Sostenibilitat l’accepta el Ministeri d’Agricultura però no la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre), “es farà pressió per obligar la CHE a que incorpori aquests cabals al Pla Hidrològic de l’Ebre”. Tot depèn, però, de les negociacions que hi pugui haver i de què passi amb l’acord de la Comissió. “Farem un seguiment, no abandonarem”, ha conclòs.

ACN / diaridetarragona.com.