Bloc de la PDE
Header

pizap.com14369590648141Unes 200 persones s’han llençat al riu Ebre, aquest diumenge, en la quinzena edició de la piraguada reivindicativa de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. A la seva arribada a Tortosa els participants han estès diverses pancartes al mig del riu, on han demostrat el baix cabal ja que l’aigua només els arribava a la cintura. L’entitat veu amb bons ulls que diverses institucions del territori, com ara consells comarcals i ajuntaments, aprovin mocions per defensar els cabals ambientals del riu, però els ha demanat que agafin les regnes de les negociacions, perquè ja han passat a un nivell que la PDE no pot assumir. També han anunciat que busquen el suport de ONG europees perquè s’uneixin a la seva causa.

Mireia Palos, responsable de la piraguada de la PDE, ha estat la primera sorpresa, aquest matí, del cabal “excepcionalment baix” que porta l’Ebre aquests dies. De fet, ha explicat que és la primera vegada en quinze anys que l’embarcació de l’empresa que els lloga les piragües no els ha pogut acompanyar durant el trajecte, ja que hauria rascat el casc amb el fons del riu.

Unes 200 persones s’han unit a l’acció reivindicativa d’aquest diumenge, que ha recorregut els dotze quilòmetres que separen Xerta de Tortosa. En arribar a la capital del Baix Ebre els participants s’han mullat de veritat entrant fins al mig del riu a estendre diverses pancartes. Una d’elles demanava respecte a les directives ambientals europees, una altra portava el lema ‘Rius amb aigua: rius vius’, i la tercera era de la campanya ‘Salvem lo Delta’ -que reclama uns cabals ambientals perquè els sediments arribin al tram final del riu-.

 

Com ha passat també els darrers anys, la piraguada ha coincidit amb les reivindicacions en l’àmbit europeu del Big Jump, amb actes a diferents rius per reclamar la seva bona conservació i protecció.

Aliances europees

Un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, ha aprofitat l’acte d’aquest diumenge per avançar que estan a punt d’arribar a un acord “amb grans ONG mediambientalistes a nivell europeu” que els donen suport amb la qüestió del cabal ambiental a l’Ebre. A més, Tomàs s’ha referit a les mocions que aquests darrers dies estan passant pels plenaris de consells comarcals i ajuntaments ebrencs defensant els cabals ecològics que va acordar la Comissió per a la Sostenibilitat del passat 25 de juny.

Tomàs veu el text amb bons ulls i ha lamentat que no s’hagi fet abans. Així mateix, ha tornat a reclamar que les institucions que aprovin la moció es posin al capdavant de les negociacions amb Madrid. “Si serveixen per fer postures testimonials, jo crec que aquesta època ja ha passat”, ha dit, “ara és el moment d’actuar”. També ha aclarit que si la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat es presenta com una al·legació “és un error”, però ha advertit que aquesta negociació ja “no la pot fer la PDE”.

Hi haurà més mobilitzacions

La PDE tenia prevista una nova mobilització, pel proper diumenge 19 de juliol, per pressionar el Consell de l’Aigua de la Conca, que havia d’aprovar la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre el pròxim dia 30. Una acció que s’ha ajornat ja que la trobada del Consell es posposarà fins al setembre. “No tenia sentit fer la manifestació la setmana que ve quan la reunió es farà a finals de setembre”, ha manifestat el portaveu, així que han decidit ajornar-la i adequar-la “al calendari que marca el Ministeri”.

Malgrat això, Tomàs ha assegurat que “hi haurà mobilització segur” però “quan tingui una utilitat”. Així, ha exposat que si l’acord de la Comissió per a la Sostenibilitat l’accepta el Ministeri d’Agricultura però no la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre), “es farà pressió per obligar la CHE a que incorpori aquests cabals al Pla Hidrològic de l’Ebre”. Tot depèn, però, de les negociacions que hi pugui haver i de què passi amb l’acord de la Comissió. “Farem un seguiment, no abandonarem”, ha conclòs.

ACN / diaridetarragona.com.

Moltíssimes gracies a les persones i entitats que ens esteu ajudant a defensar l’Ebre.

Avui hem enregistrat a la confederació hidrogràfica de l’Ebre les 4.030 al.legacions que ens heu fet arribar individuals, així com les al.legacions pròpies de la PDE.

PhotoGrid_1435570610980

Ho faran a principisde 2016, en un missió d’investigació llargament reclamada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre
985681.jpgUn grup d’europarlamentaris de diversos grups polítics i diverses nacionalitats visitaran durant a principis de 2016 el delta de l’Ebre per examinar l’impacte de l’aplicació del pla hidrològic de l’Ebre sobre el fràgil espai natural. Els europarlamentaris formen part del comitè de peticions del Parlament Europeu, que ahir a la tarda va decidir realitzar aquesta visita i una segona al riu Tajo, afectat també per una pèssima planificació hidrològica.

El comitè, reunit a Brussel·les, va anunciar la missió i també la voluntat de mantenir oberta la petició de la Plataforma en Defensa de l’Ebre pel pla de conca del riu, dues de les demandes dels representants del moviment social ebrenc desplaçats a la capital europea. La demanda de la visita es va plantejar ja el 2015, sense èxit, mentre que el fet de mantenir oberta la petició «permet mantenir viu el debat sobre el pla hidrològic a les instàncies europees», apunta la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

El moviment antitransvasista valora la reunió com un èxit, donat que mostra la voluntat de l’Europarlament de «mantenir la pressió» sobre l’Estat espanyol davant els seus incompliments en planificació hidrològica de les directives europees.

La plataforma és conscient que el termini de presentació d’al·legacions a la revisió del pla de la conca finalitza el 30 de juny i que el desig i compromís de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) és aprovar-lo a finals d’enguany, és a dir abans de la visita dels europarlamentaris. «Europa porta uns ritmes ‘propis’, ja ho sabem. Però en tot cas, és una nova mesura de pressió sobre l’Estat i benvingut sigui». Abella afegeix que el calendari exigit per aprovar el pla és molt ajustat i coincidirà amb la campanya de les eleccions generals. «Per tant, tant pot ser que s’aprovi com que ho deixin sobre la taula per al proper govern», tanca.

Això a banda, el representant de la Comissió insistí en la importància del programa traslladat a l’Estat espanyol de millora dels plans de conca, de 45 punts, alguns d’ells referits a l’Ebre. Un programa d’obligat compliment que recull en bona part els criteris de la PDE i que s’espera permeti modificar el pla en la seva revisió, actualment en tràmit.

Entre d’altres, el programa qüestiona el cabal ambiental mínim fixat pel pla per al tram final del Ebre i la previsió de 465.000 noves hectàrees de regadiu. La PDE assegura que si l’Estat desobeeix les recomanacions es compromet la percepció d’una considerable quantitat de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient els pròxims anys.

Infracció a Biscarrués

A banda, ahir també s’anuncià la decisió d’obrir un procediment d’infracció contra el govern espanyol pel projecte de construcció de l’embassament aragonès de Biscarrués, un dels símbols de la lluita de les entitats defensores dels rius. El procediment podria culminar amb una sentència contra el projecte.

A. Caralt. diaridetarragona / foto ACN