Carregant dades
un moment, si us plau

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L’EBRE

18 desembre 2023

Sobre les declaracions de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua de Catalunya reclamant la interconnexió de les xarxes Ter-Llobregat amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) a través d’una canonada Constantí-Olèrdola, la Plataforma en Defensa de l’Ebre manifestem:

  • 1- Estem totalment en contra perquè representaria un cop molt dur per a les Terres de l’Ebre accentuant encara més el desequilibri territorial i el model de país que legítimament reclamem des de molts llocs de Catalunya quan apostem per un país més equilibrat demogràficament i territorial.
  • 2- L’aigua és un recurs escàs i cada cop ho serà més. Per tant, rebutgem la intenció de promoure reiteradament grans concentracions urbanes sense recursos propis.
  • 3- La interconnexió de xarxes no resol la sequera existent com sí que ho poden fer altres mesures que hi ha. Nosaltres pensem que l’únic objectiu dels enginyers i economistes és disposar de recursos per fer els 217.000 habitatges previstos en el Pla Urbanístic Metropolità de l’àrea de Barcelona.
  • 4 -És immoral que es torni a apel·lar a la solidaritat de les Terres de l’Ebre quan en els últims anys hem sigut els generadors de recursos (eòlics, solar, hidràulics, nuclear, etc.) que se’n van lluny del nostre territori i que ens generen un perjudici econòmic i demogràfic demostrat.

No caurem en el parany que aquesta interconnexió demanada sigui “només” per emergència.

Aportar més aigua d’un riu a una conca diferent tan sols serveix per continuar creixent al lloc on hi va l’aigua i potenciar encara més el desequilibri territorial.

L’exemple que tenim del CAT, previst inicialment per resoldre un problema de mala qualitat de l’aigua a Reus i Tarragona, és la demostració que, després aquesta aigua es torna imprescindible i fonamental per continuar el creixement al lloc on arriba.

Actualment, el CAT continua la seva política expansiva d’extracció d’aigua de l’Ebre per seguir el seu creixement a altres nuclis urbans cada vegada més allunyats de la conca de l’Ebre. Al mateix temps, aquí al delta de l’Ebre, la seva degradació per falta d’aigua i de sediments és cada vegada més important i notòria, constatant-ho cada dia que passa.

Des de les Terres de l’Ebre ens oposarem tan jurídicament i amb mobilitzacions a aquest projecte. Al mateix temps reclamem al govern de la Generalitat que es posicioni al respecte a aquestes declaracions i projectes presentats aquests dies.

 

Plataforma en Defensa de l’Ebre

Terres de l’Ebre, 17 de desembre de 2023

 

Foto: ACN

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.