Carregant dades
un moment, si us plau

ACTE DE CELEBRACIÓ DEL 75 ANIVERSARI DE LA DECLARACIÓ DELS DRETS HUMANS

17 desembre 2023

Fotos de l’acte

Moltes gràcies als organitzadors en haver pensat amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre per fer-nos aquest reconeixement.

Jo parlaré en nom dels milers de persones que des de fa més de 23 anys estem reclamant una forma diferent de gestionar un recurs públic com és l’aigua. Aquí a les Terres de l’Ebre en concret, la seva font fonamental és el riu Ebre i el seu delta.

L’objectiu de la Plataforma és conservar en les millors condicions un riu viu, que és de tots, junt al seu delta que és la primera zona humida més rica en biodiversitat de Catalunya i la tercera zona humida de tota la Mediterrània. 

El  delta és un espai on hi viuen moltes persones. I volem, al mateix  temps,  mantenir el seu teixit socioeconòmic i mediambiental. 

Segons la OMS, les zones humides és on es concentra la major biodiversitat del planeta, i quan millor conservades estiguen aquestes zones, una salut més bona tindrem les persones, els animals i les plantes. En definitiva tindrem un planeta més ric i sa, gaudint d’un entorn mediambiental més adequat i un futur més segur.

El dret a l’aigua en bones condicions, és un dels drets humans fonamentals, i és la nostra obligació lluitar perquè totes les persones en puguen gaudir. 

La Plataforma en Defensa de l’Ebre és un moviment social que pretén canviar la política hidrològica que es fa actualment a la nostra societat, on l’aigua dels rius està considerada una mera mercaderia per fer negoci uns quants a costa d’un bé bàsic que és de tots i que hauria de tindre una gestió pública, com és l’aigua del riu Ebre i dels seus afluents.

Veiem que aquesta política extractiva privada de l’aigua sense importar com i de quina forma, només comporta la degradació dels espais on hi habitem. Una degradació que és molt evident al delta de l’Ebre des de fa uns 70 anys, on cada dia anem perdent territori i biodiversitat. Fa molts anys que ho constaten els experts en els seus estudis, com també ho constata la població que hi habita o bé visita a sovint el delta.

D’aquí la nostra reiterada exigència als governs corresponents per fer baixar els sediments retinguts als pantans i demés infraestructures hidràuliques que hi ha a tota la conca de l’Ebre, junt amb més aigua del riu perquè aquestos sediments puguen arribar al delta. 

Una aigua retinguda massivament per fer negoci les hidroelèctriques i les grans empreses de l’agroindústria. Unes empreses que viuen desarrelades dels interessos socials i econòmics de la gent de la conca del riu Ebre.

És per tot això que seguirem movent-nos reivindicant el territori i el dret de la gent a viure a les Terres de l’Ebre en unes bones condicions, i no pararem fins aconseguir un riu Ebre Viu amb un delta també Gran i Viu com a motor fonamental d’aquestes terres.

 

LO RIU ÉS VIDA!

SALVEM LO DELTA!

 

Terres de l’Ebre, 12 de desembre de 2023

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.