Carregant dades
un moment, si us plau

Tortosa en ple, en contra de portar l’aigua des de l’Ebre fins a Barcelona

10 gener 2024
LA VANGUARDIA
Oposició a la interconnexió amb el Ter-Llobregat i “qüestionament” dels vaixells

Oposició ferma i unànime dels partits amb representació a l’Ajuntament de Tortosa (Baix Ebre) a la controvertida interconnexió del sistema Ter-Llobregat amb la xarxa que transporta l’aigua del minitransvasament de l’Ebre fins a Tarragona.
En contra de la mesura proposada pels col·legis professionals catalans d’enginyers i economistes per fer front a la històrica sequera, el govern municipal de Tortosa (Movem-PSC i ERC), la CUP i Junts, al capdavant de l’oposició.
Tots els partits van votar ahir a favor d’una declaració institucional a proposta de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), el moviment social que ha liderat des de fa 25 anys la lluita contra qualsevol manera de transvasament de l’Ebre. Primer, en contra el Pla Hidrològic Nacional del PP d’Aznar (2001), i el 2008, en contra de la mateixa interconnexió de xarxes promoguda pel govern tripartit (PSC, ERC i Iniciativa) en l’anterior sequera. Amb la pluja, aquest pla va quedar aparcat.
És la primera manifestació institucional en contra de la connexió per canonada de l’àrea de Barcelona amb la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que distribueix des dels vuitanta l’aigua del minitransvasament de l’Ebre des de les Terres de l’Ebre fins al Camp de Tarragona i el Baix Penedès. L’actual Govern de la Generalitat ho ha descartat.
“No és la solució als problemes hídrics de Catalunya. És molt important que Tortosa lideri el rebuig de qualsevol forma de transvasament d’aigua a Barcelona”, va destacar l’alcalde, Jordi Jordan (Movem-PSC). Un dels arguments esgrimits és el poc cabal de l’Ebre quan arriba al tram final, a l’altura de les Terres de l’Ebre, fins a la desembocadura al Mediterrani, clau per a la supervivència del delta de l’Ebre. “Les Terres de l’Ebre també necessiten aigua, cal preservar el cabal ecològic de l’Ebre amb aigua i sediments per preservar el delta de l’Ebre”, va dir Mar Lleixà (ERC), primera tinenta d’alcalde.

                                               Movem-PSC, ERC, Junts i la CUP
                                                   es fan seva la declaració de la
                                                Plataforma en Defensa de l’Ebre

La declaració de la plataforma aprovada al ple afirma que la interconnexió de xarxes “té com a objectiu assegurar la disponibilitat d’aigua barata per al desenvolupament del pla director urbanístic metropolità (PDUM) on es preveuen 217.000 nous habitatges”. A més, el moviment antitransvasista assegura que és una “mesura estructural no lligada a l’emergència actual” perquè “el temps d’execució és molt elevat”. La plataforma recorda que faria necessària la modificació de la llei del minitransvasament que es va aprovar el 1981 i que fixava la província de Tarragona com el límit territorial. Sobre l’enviament de vaixells amb aigua de l’Ebre des del port de Tarragona fins a Barcelona, mesura que sí que ha anunciat la Generalitat a partir del juny si persisteix la sequera, ni la declaració institucional ni tampoc els portaveus dels partits s’hi van oposar amb tanta claredat, tot i que van ser crítics. “Qüestionar la mesura per l’impacte i perquè és poc eficient en la resolució del problema de la falta d’aigua”.

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.