Comunicat conjunt organitzacions socials i grups ecologistes

12 febrer 2020

DECLARACIÓ ESQUEMA PROVISIONAL DE TEMAS IMPORTANTES 2021-2027

Les organitzacions socials i grups ecologistes que convoquem aquesta roda de premsa: PDE, SEO/BirdLife, Campanya pels Sediments, Ecologistes en Acció, GEPEC, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Picampall, davant del “Esquema provisional de Temas Importantes” (EpTI), publicats al BOE el passat 24 de gener de 2020, volem fer pública la nostra posició.

De l’anàlisi que fa la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) sobre la situació actual del Delta de l’Ebre i els diversos problemes que aquest pateix, manifestem que:

 • El Delta de l’Ebre s’ha format pels sediments aportats pel riu al llarg de la seva història. En el moment que deixen d’arribar comença la seua regressió física com s’evidencia cada cop més.
 • Des de fa més de 50 anys que el Delta pateix per  la falta de sediments que es queden retinguts als embassaments que hi ha a la conca de l’Ebre. És un fenomen estudiat per molts científics, però la CHE en els actuals EpTIs en fa cas omís i ni tan sols es planteja  destinar recursos per resoldre aquest problema generat per la seva nul·la gestió dels sediments.
 • Del problema de la subsidència els EpTIs parlen de dades topogràfiques d’alta precisió que poden servir per analitzar si hi ha subsidència i poder-la quantificar. Parla d’estudis que existeixen sobre la quantitat de sediments que se necessiten per reparar aquesta possible subsidència, però al final la seva conclusió és que la subsidència és inexistent. La negació tàcita per part de la CHE del problema de la subsidència, fenomen comú a tots els deltes del món, contrasta amb els estudis tècnics fets des de fa dècades sobre el Delta. Sense acceptar el problema, difícilment es podran buscar solucions.
 • Respecte a les especies invasores, reconeix que és un greu problema al Delta de l’Ebre i que poden tindre un gran impacte ecològic, social i econòmic. Després de nombrar les més importants, tan sols diu que cal desenvolupar xarxes de detecció precoç i fer una coordinació a escala nacional, sense cap altra mesura realment efectiva per resoldre aquest problema.

Després del temporal Glòria i el gran impacte que ha suposat per al Delta amb l’entrada d’aigua del mar uns 3 Km terra endins, el trencament de la barra del Trabucador uns quants kilòmetres i la reculada de gran part de la costa especialment a la zones de l’illa de Buda i la platja de la Marquesa; després d’analitzar les EpTIs publicades per la CHE i el Ministerio de Transición Ecológica, les organitzacions aquí presents volem expressar:

 1. El Delta de l’Ebre és un espai únic que té les màximes figures de protecció com són: zona RAMSAR, LIC, ZEPA, Xarxa Natura 2000, Reserva de la Biosfera, i per això les administracions tenen l’obligació de coordinar-se per posar en marxa les accions necessàries per preservar-lo.
 1. És un espai molt estudiat i diagnosticat. Tots els estudis indiquen la manca de sediments com l’origen de la situació actual. Considerem que ja és l’hora de fer proves pilot per mobilitzar sediments, com es porta reclamant des del territori. Aquestes proves permetrien ampliar els coneixements per resoldre el problema. Això no exclou l’adopció d’altres mesures a més curt termini.
 2. L’única manera d’estabilitzar el Delta és revertir la subsidència i reforçar el talús de sorra al voltant de la costa i això només es pot aconseguir aportant sorra i llims fins la plana deltaica i el mar.
 1. També s’han d’anar fent actuacions puntuals a llocs concrets de la plana deltaica com camins de guarda, talussos, aiguamolls, dunes i zones naturals a la costa per anar reforçant-la i amortir l’impacte de les tempestes marítimes.
 1. La forma més eficaç de lluitar contra les espècies invasores és augmentar el cabal d’aigua i de llims circulants, que aconseguirà un aigua menys transparent i farà que els animals invasors tinguen més problemes per expandir-se.
 1. Exigim a la Confederación Hidrográfica del Ebro com autora dels EpTIs i al Ministerio para la Transición Ecológica com responsable, una moratòria de  les hectàrees de regadius previstes als plans hidrològics de conca i de les noves obres i embassaments. Si el problema actual del Delta de l’Ebre és per la gran regulació que s’ha fet a la conca aquest últim segle, pensem que ja comença a ser hora d’anar revertint aquesta tendència.

 

Demanem a les institucions ebrenques: 

Que estiguen atentes a la tramitació de les EpTIs i d’aquest nou Pla Hidrològic de l’Ebre perquè serà la norma bàsica que decidirà en quina situació quedarà el Delta.

Que activen tots els mecanismes necessaris per assegurar que la normativa final reflexe la situació real en què es troba el Delta i s’aporten solucions definitives per a la seva conservació.

 

Terres de l’Ebre, 11 de febrer de 2020.

 

L’Ebre

tarragona digital

Recent posts

  Leave a comment

  Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.