Catalunya perd una quarta part de la seva aigua potable per culpa de les fuites

2 abril 2023

L’any passat es van perdre per les canonades de la xarxa catalana 134.300 milions de litres, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua

Atenció la dada preocupant que us pot avançar RAC1. En plena sequera, Catalunya perd una quarta part de la seva aigua potable per culpa de les fuites. Són dades de l’Agència Catalana de l’Aigua a les quals ha tingut accés RAC1. Per posar-hi números: l’any passat es van perdre per les canonades de la xarxa catalana 134.300 milions de litres. És a dir, 134 hectòmetres cúbics.

Atenció que amb aquesta aigua es podria omplir gairebé tot el Pantà de Sau. De fet, sense aquestes fuites, Catalunya tindria el doble de reserves que té ara. I, per tant, no estaríem ni en alerta per sequera. Tot i això, val a dir que el percentatge d’aigua que perd Catalunya és molt similar al que s’escapa per fuites a l’estat espanyol.

Problema generalitzat pel mal estat de les canonades

El cas és que darrerament s’han fet públiques algunes d’aquestes grans fuites, com la de Badalona, on fa dues dècades que desapareixen 180.000 litres cada dia. O el cas d’Olot, que ha reconegut que perd el 40% de l’aigua que li arriba. Però l’ACA evita assenyalar cap municipi en concret perquè creu que és un problema generalitzat, que atribueix sobretot al mal estat de moltes canonades. Tot i que també en relaciona una petita part a la mala gestió i als subcontatges (volums d’aigua registrats per sota del consum real). Amb aquestes dades a la mà demana als ajuntaments que es posin les piles per arreglar els conductes.

Les pèrdues se situen un punt per sota la mitjana espanyola i han anat reduint lleugerament (molt a poc a poc) des que es tenen registres, l’any 96. La reducció més gran de pèrdues va coincidir amb la gran sequera del 2007-2008. Ara les dades apunten que gairebé un 24% de l’aigua potable que se subministra a la població encara es perd. Això són 47 litres per persona al dia que s’escolen per les canonades. L’Agència Catalana de l’Aigua assegura que és impossible tenir una xarxa 100% eficient, perquè els conductes no són estancs, però admet que es tracta de pèrdues importants i preocupants, que atribueixen majoritàriament a ajuntaments.

LLegueix l’article a RAC1

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.