Carregant dades
un moment, si us plau

CARTA ALS RESPONSABLES DEL TRANSVASAMENT A CASTELLÓ

2 agost 2012

El mateix dia que Cañete va confirmar un nou PLAN HIDROLÓGICO NACIONAL un cop acabats els plans de conca, a les Terres de l’Ebre es va fer públic el preu que hauran de pagar els regants del Xerta-Sénia, si és que algú s’apunta a regar ara que sap lo que val.
La Plataforma en Defensa de l’Ebre portem anys, des de la derogació del transvasament l’any 2004, alertant de que els canals del Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, són els futurs canals per transvasar a Valencia i Barcelona. No sé si els caps de la comunitat de regants del Xerta-Sénia i els impulsors locals d’aquest projecte, primer amb el tripartit i ara amb CIU, en són conscients de lo que ens pot caure a sobre.
Tal com s’està desenvolupant el projecte, la construcció del Xerta-Sénia, es farà per una Unió temporal d’empreses (UTE) que serà l’encarregada de finançar inicialment l’obra, per anar recuperant la inversió un cop estigue el canal acabat.
Durant 30 anys l’empresa serà l’ama i senyora del canal (i de l’aigua), període durant el que recuperarà la inversió que ha fet, a base de cobrar als seus clients, en aquest cas els regants o a qui tingui diners per pagar l’aigua. Aquestes empreses són com la banca dels casino, mai perden, per tan ja es poden anar preparant els regants de la zona que la paella pel mànec la tindran els de fora mentre ells hauran hipotecat el recurs mes importants del territori.
Al cap de 30 anys, teòricament, la infraestructura passarà a ser pública, tanmateix aquest canal te tots els números de fer el mateix camí que les autopistes, totalment amortitzades i reamortitzades, però que seran de peatge insecula seculorum.
Tanmateix lo mes preocupant és que els amos del canal i de l’aigua serà aquesta gran unió d’empreses (UTE) i els regants de la zona seran uns simples clients. Si aquests regants no poden pagar el preu que l’empresa fixe, es quedaran sense aigua del canal i també sense l’aigua dels pous que han pagat de les seues butxaques, tal com diu a la concessió del canal Xerta-Sénia. Llavors l’empresa “finançadora” haurà de mirar de recuperar els diners invertits i la “solució” que trobarà, serà vendre l’aigua a Castelló.
Quan això passe, els caps de la comunitat de regants del Xerta-Sénia i els promotors polítics locals, anteriors, actuals i futurs, seran totalment responsables del transvasament a Castelló perquè des del primer dia saben perfectament per a que s’està fent aquests canal i no és precisament per regar a les Terres de l’Ebre. Que llavors no es faci ningú el sorprès perquè no colarà!!!
La comunitat de regants del Xerta-Sénia i la Generalitat de Catalunya tenen l’obligació d’explicar totes les avantatges que comporta aquest canal als futurs usuaris, i també els inconvenients. Mostrar únicament la cara bona i amagar la cara dolenta del projecte és una irresponsabilitat per part de tots els implicats.

Susanna Abella

Recent posts