Carregant dades
un moment, si us plau

Nota de premsa: PDE 13-03-2012, Fòrum Mundial de l’Aigua

15 març 2012

Nota de premsa, PDE  13-03-2012

En el context del Fòrum Mundial de l’Aigua, que s’està celebrant aquesta setmana a Marsella, la Plataforma en Defensa de l’Ebre volem remarcar l’actual estat precari de l’Ebre. No entenem les continues prorrogues i retards en la publicació del Pla de Conca per a l’Ebre, com exigeix la Directiva Marc d’Aigua (DMA) de la UE. Aquest Pla pateix més de dos anys d’endarreriment, per la qual cosa la Comissió Europea ha començat a prendre mesures i ha portat l’estat espanyol al Tribunal europeu de Justícia. Amb l’entrada del nou govern tampoc ha millorat la situació i les últimes declaracions del Ministre d’Agricultura i Medi Ambient han deixat clar que no porten cap pressa en presentar aquest Pla.

Encara ens ha sorprès més sentir les declaracions del Ministre Cañete, el dia 12, dient a Marsella que l’estat espanyol és un referent en la gestió dels recursos de l’aigua! Estem parlant d’un estat que ignora habitualment les directives europees en matèria d’aigua i de medi ambient.

Des de la PDE exigim la publicació urgent d’aquest Pla, amb el corresponent règim de cabals “mínims” tal com demana la DMA, per garantir un futur estable del riu Ebre, i el seu Delta – i per a la gent que hi viu als seus voltants. Mentre no es garanteixi aquest futur (i present), no entenem com es poden concedir més usos per a l’aigua de l’Ebre, o continuar amb la construcció dels canals Xerta/Sènia i Segarra/Garrigues, els quals suposadament són per a regadius. En escoltar les declaracions de diversos dirigents polítics, la PDE té clar que l’objectiu final d’aquestes obres és la de transvasar aigua fora de la conca de l’Ebre. Amb, o sense l’excusa de la sequera, pensem que volen transvasar aigua per a les grans indústries d’agricultura, que sovint depenen de subvencions públiques, o els negocis de turisme en massa. Aquestes finalitats representarien dos transvasaments – l’un d’aigua, i l’altre de diners públics a mans privades. Els governs estan preparant la liquidació del riu Ebre i el seu Delta, amb l’objectiu d’enriquir uns quants poderosos.

Demanem una moratòria d’aquestes obres i plans de regadiu fins que no tinguem una protecció clara per a l’Ebre dins del Pla de Conca, i després un estudi amb calma de les prioritats. També exigim una auditoria dels canals, suposadament de regadiu.

Animem els participants al Fòrum Mundial de l’Aigua a ser valents i mirar d’implementar la legislació europea en qüestions d’aigua i medi ambient.

Lo Riu és Vida, No als Transvasaments!

Recent posts