Carregant dades
un moment, si us plau

Després de la Piraguada

13 juliol 2011

La Plataforma en Defensa de l’Ebre vam celebrar l’onzena piraguada anual en defensa del riu Ebre el passat 10 de juliol de 2011. Aquest acte forma part de la nostra participació en les activitats del Big Jump arreu d’Europa des de 2004. El diumenge més de 300 persones vam remar riu avall els 12 quilòmetres que hi ha de Xerta fins a Tortosa.
Joves i grans; uns amb experiència, d’altres que s’estrenaven; tots junts xalant d’aquest contacte tan directe amb el riu. Tots hem experimentat sensacions enriquidores -la quietud i la remor tranquil•la del riu, el bosc de ribera i les aus que ens han impregnat d’estampes inoblidables.

XI PiraguadaAra bé, no podem oblidar el fet que la qualitat de l’aigua de l’Ebre encara no és acceptable, i que el termini del 2015 per a poder nedar al riu proposat en el Big Jump sembla poc probable. A banda d’això, el govern de l’Estat va més de dos anys endarrerit pel que fa al Pla de Conca de l’Ebre, un Pla que és obligatori sota la Directiva Marc de l’Aigua de la UE. Aquest Pla ha de marcar un règim mínim de “cabals mediambientals” per al riu Ebre amb l’objectiu de salvaguardar els seus fràgils ecosistemes.
Desgraciadament cada vegada s’estan autoritzant més usos de les aigües de l’Ebre i aquest “cabal mínim” no acaba d’arribar mai. A més, s’estan construint canals com Xerta- Senia o Segarra-Garrigues amb uns fins poc clars (o massa clars!). A l’any 2008 es va calcular científicament el règim de cabals que garantiria el bon estat de salut del riu i del Delta. Aquesta proposta va ser acceptada per totes les parts interessades i ha estat aprovada per dos vegades al parlament català. Tot i això sembla que el govern de l’Estat no pensa utilitzar aquests números i que els suplantaran amb la publicació d’un cabal amb números de caire polític.

Ens agradaria que el Govern de la Generalitat faci l’esforç necessari per a que el Pla de Conca tingui en compte un cabal rigorós, científic i socialment acceptat, complint així amb allò aprovat pel Parlament de Catalunya.

Dos articles de premsa:
El Punt: “D’aquí a dos anys es decidirà el futur de l’Ebre”

El Diari de Tarragona: 300 persones participen a la piraguada a l’Ebre en defensa dels rius europeus

Recent posts