Carregant dades
un moment, si us plau

L’Estat vol canviar el mètode per calcular els cabals dels rius

11 abril 2011

Noticia de El Punt, dia 10 abril.

L’Estat vol canviar el mètode per calcular els cabals dels rius.

Pretén rebaixar les xifres de cabals que surten amb el mètode actual.
Els ecologistes denuncien que s’estan canviant les regles a meitat del partit i que es vol dilatar el procés mentre avancen els nous regs.

10/04/11 02:00 – Tortosa – Roser Royo

L’elaboració dels plans hidrològics de les conques fluvials que està duent a terme el govern espanyol per complir la directiva marc d’aigües de la Unió Europea ha fet un gir imprevist que no ha agradat gens a les organitzacions ecologistes. Així, en l’últim ple del consell estatal de l’aigua, celebrat el 24 de març passat, la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, va proposar canviar la instrucció de planificació hidrològica, és a dir la metodologia utilitzada fins ara per establir els cabals mínims o ecològics que han de baixar pels rius. Segons va explicar Alberto Fernández, de l’organització WWF, present en el ple del consell de l’aigua, fins ara el mètode utilitzat conjugava els càlculs hidrològics (cabals històrics que baixen pels rius en diferents èpoques de l’any) i després aquests càlculs es validaven amb mètodes hidrobiològics, és a dir s’estudiava el comportament de diverses espècies endèmiques i del seu hàbitat en funció de cabals màxims i mínims. “Fins ara es prioritzaven els càlculs hidrològics perquè són els més integradors de la realitat del riu, però s’han adonat que prioritzant els paràmetres hidrobiològics els resulten xifres més baixes i per això ho volen modificar”, apuntava Fernández. “Les confederacions hidrogràfiques veuen que amb les concessions atorgades és impossible complir els cabals que els surten i per això volen canviar les regles a la meitat del partit“, denunciava Fernández. WWF va emetre un informe desfavorable a aquesta proposta. El tema va quedar damunt la taula, ja que per tirar endavant la modificació s’hauria d’elaborar un nou reglament.

Durant el ple del consell, la ministra de Medi Ambient va apel·lar a la responsabilitat col·lectiva i al diàleg per evitar l’enfrontament territorial pel repartiment de l’aigua.

El cas de l’Ebre

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) veu la proposta de modificació com un intent més per dilatar el procés d’elaboració dels plans de conca que haurien d’haver sortit a exposició pública a finals de l’any 2009. “Estan marejant la perdiu mentre continua la construcció dels regadius”, va assenyalar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Actualment, a la conca de l’Ebre més de 7.500 hectòmetres cúbics anuals es destinen a regadius, una xifra que s’incrementarà en 3.000 si s’executen els regadius previstos. “En lloc d’adaptar els compromisos a la normativa, intenten canviar la normativa per poder complir els compromisos“, hi va afegir Tomàs, per qui la clau ara és a Europa. “Confiem que la Comissió Europea actue d’ofici i porte l’incompliment de l’Estat espanyol de la directiva d’aigua al Tribunal de Luxemburg”, va assenyalar el portaveu de la PDE. El cert és que la Comissió Europea ja ha enviat dos requeriments a l’Estat espanyol sobre com s’estan aplicant els plans de conca, uns plans que encara no han sortit a informació pública.

El termini per contestar a l’últim requeriment va vèncer el dilluns 28 de març. Ara el pas següent és que s’inicie un procediment d’infracció a l’Estat espanyol.

Recent posts