Carregant dades
un moment, si us plau

La Plataforma i la Unió de Pagesos denuncien el canal Xerta-Sénia

10 febrer 2011

“Estan fent aquesta obra per transvasar l’aigua a Castelló, els pagesos no podrem pagar-la”
Joan Montesó

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) reclamen al govern català que faci una auditoria econòmica sobre el canal Xerta-Sénia. “Volem saber quant s’ha invertit en aquesta infraestructura i quin pressupost està pendent d’executar”, va manifestar ahir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

Les obres del Xerta-Sénia van començar el 2007 i tenen un pressupost d’uns 300 milions d’euros. “Tenim dubtes sobre el finançament d’aquesta obra, hi ha interessos ocults que s’haurien d’investigar”, va dir Tomàs. Tant a la PDE com a UP els sorprèn que la retallada pressupostària de la Generalitat no afecte el Xerta-Sénia. A més, UP sosté que la crisi econòmica que viu el sector agrari impossibilitarà que els pagesos es puguin fer càrrec de les despeses que comportarà la connexió amb el canal i el consum d’aigua. Un preu que serà de 3.000 euros per hectàrea per connectar-se al reg i 12 cèntims d’euro per metre cúbic d’aigua. “No podrem pagar el cost de l’aigua i acabarem sent moneda de canvi: agricultura per camps de golf en un altre lloc”, va denunciar el coordinador d’UP a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó. En aquest sentit, la PDE i UP insisteixen que el canal Xerta-Sénia s’utilitzarà per transvasar aigua al País Valencià. “S’està malbaratant diner públic en una obra que no és necessària”, va assenyalar Tomàs. A més, els pagesos es pregunten què passarà amb els pous que ja hi ha a l’àrea del Xerta-Sénia. “Aquests pous passaran a formar part de la comunitat de regants del Xerta-Sénia, tenim por de ser espoliats”, va dir Montesó.

El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va evitar pronunciar-se ahir sobre la petició de fer una auditoria sobre el Xerta-Sénia. Pallarès va recordar que aquesta obra té el suport de CiU i va avançar que quan el govern nomene el director general de Regsa es reunirà amb ell per concretar l’estat d’aquesta actuació. Les primeres finques del Xerta-Sénia haurien de regar enguany.

Crònica publicada per Lurdes Moreso a “El Punt

Galeria de fotos de l’acte:

Recent posts