Carregant dades
un moment, si us plau

SOL·LICITUD PER INCORPORAR UN PUNT EN L’ORDRE DEL DIA DEL CSTE

17 març 2010

La Coordinadora Antitransvasament en condició de membre de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre sol·licita la incorporació del següent punt en la propera reunió de la Comissió que tindrà lloc el dia 19 de març de 2010:

– estat del Pla de Conca de l’Ebre i de la incorporació a aquest de la proposta de cabals que es va determinar i aprovar en el si de la CSTE, el 8 de març del 2007.

Motivació:

A finals del 2008 havien d’estar a exposició pública el Pla de Conca de l’Ebre i posteriorment havia de ser aprovat al desembre del 2009 per entregar-se a la Comissió Europea abans del termini màxim del 22 de març 2010.

Un dels punts importants que afecta a la Comissió de sostenibilitat és la incorporació dels cabals ambientals al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, a partir de la disposició addicional desena de la llei 11/2005 que estableix com un dels continguts mínims del Pla Integral de Protecció del Delta la definició del regim hídric i la posterior incorporació en els Pla de Conca:

a) Definición del régimen hídrico que permita el desarrollo de las funciones ecológicas del río, del Delta y del ecosistema marino próximo. Asimismo se definirá un caudal adicional que se aportará con la periodicidad y las magnitudes que se establezcan de forma que se asegure la correcta satisfacción de los requerimientos medioambientales de dicho sistema. Los caudales ambientales resultantes se incorporarán al Plan Hidrológico de la cuenca del Ebro mediante su revisión correspondiente.

Aquesta definició de cabals és va determinar per part de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA per encàrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua l’any 2007 i va ser aprovat dins aquesta comissió pels seus membres, entre els quals estaven també el Sr Antonio Serrano, Secretario General para el Territorio y la Biodiversidad del Ministerio de Mediambiente i el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre Sr. José Luis Alonso.

Posteriorment i també des de l’Unitat d’Ecosistemes Aquàtics s’han fet diversos treballs de validació biològica d’aquesta proposta de regim hídric que corroboren la seva idoneïtat per complir els objectius de la Directiva Marc de l’Aigua sobre el principi de no deteriorament i el d’assolir el bon estat ecològic dels ecosistemes aquàtics.

Tanmateix tres anys després d’aquest treball continua sense aplicar-se aquesta proposta i ni tan sols ha hagut un debat públic entre les administracions implicades per veure quina serà la resolució final sobre aquest punt.

Es per això que demanem a la Comissió de Sostenibilitat que incorpori aquesta qüestió com un dels punts del dia i que demani a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, dins d’aquesta Comissió, per l’estat del Pla de Conca i, en concret, el de la proposta de cabals que surt de la Comissió de Sostenibilitat i que fou aprovada per dos cops en el Parlament de Catalunya.

Susanna Abella
Representant de la Coordinadora en la CSTE

Recent posts