La 15a piraguada reivindicativa de la PDE posa de manifest el baix cabal de l’Ebre

15 juliol 2015

pizap.com14369590648141Unes 200 persones s’han llençat al riu Ebre, aquest diumenge, en la quinzena edició de la piraguada reivindicativa de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. A la seva arribada a Tortosa els participants han estès diverses pancartes al mig del riu, on han demostrat el baix cabal ja que l’aigua només els arribava a la cintura. L’entitat veu amb bons ulls que diverses institucions del territori, com ara consells comarcals i ajuntaments, aprovin mocions per defensar els cabals ambientals del riu, però els ha demanat que agafin les regnes de les negociacions, perquè ja han passat a un nivell que la PDE no pot assumir. També han anunciat que busquen el suport de ONG europees perquè s’uneixin a la seva causa.

Mireia Palos, responsable de la piraguada de la PDE, ha estat la primera sorpresa, aquest matí, del cabal “excepcionalment baix” que porta l’Ebre aquests dies. De fet, ha explicat que és la primera vegada en quinze anys que l’embarcació de l’empresa que els lloga les piragües no els ha pogut acompanyar durant el trajecte, ja que hauria rascat el casc amb el fons del riu.

Unes 200 persones s’han unit a l’acció reivindicativa d’aquest diumenge, que ha recorregut els dotze quilòmetres que separen Xerta de Tortosa. En arribar a la capital del Baix Ebre els participants s’han mullat de veritat entrant fins al mig del riu a estendre diverses pancartes. Una d’elles demanava respecte a les directives ambientals europees, una altra portava el lema ‘Rius amb aigua: rius vius’, i la tercera era de la campanya ‘Salvem lo Delta’ -que reclama uns cabals ambientals perquè els sediments arribin al tram final del riu-.

 

Com ha passat també els darrers anys, la piraguada ha coincidit amb les reivindicacions en l’àmbit europeu del Big Jump, amb actes a diferents rius per reclamar la seva bona conservació i protecció.

Aliances europees

Un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, ha aprofitat l’acte d’aquest diumenge per avançar que estan a punt d’arribar a un acord “amb grans ONG mediambientalistes a nivell europeu” que els donen suport amb la qüestió del cabal ambiental a l’Ebre. A més, Tomàs s’ha referit a les mocions que aquests darrers dies estan passant pels plenaris de consells comarcals i ajuntaments ebrencs defensant els cabals ecològics que va acordar la Comissió per a la Sostenibilitat del passat 25 de juny.

Tomàs veu el text amb bons ulls i ha lamentat que no s’hagi fet abans. Així mateix, ha tornat a reclamar que les institucions que aprovin la moció es posin al capdavant de les negociacions amb Madrid. “Si serveixen per fer postures testimonials, jo crec que aquesta època ja ha passat”, ha dit, “ara és el moment d’actuar”. També ha aclarit que si la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat es presenta com una al·legació “és un error”, però ha advertit que aquesta negociació ja “no la pot fer la PDE”.

Hi haurà més mobilitzacions

La PDE tenia prevista una nova mobilització, pel proper diumenge 19 de juliol, per pressionar el Consell de l’Aigua de la Conca, que havia d’aprovar la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre el pròxim dia 30. Una acció que s’ha ajornat ja que la trobada del Consell es posposarà fins al setembre. “No tenia sentit fer la manifestació la setmana que ve quan la reunió es farà a finals de setembre”, ha manifestat el portaveu, així que han decidit ajornar-la i adequar-la “al calendari que marca el Ministeri”.

Malgrat això, Tomàs ha assegurat que “hi haurà mobilització segur” però “quan tingui una utilitat”. Així, ha exposat que si l’acord de la Comissió per a la Sostenibilitat l’accepta el Ministeri d’Agricultura però no la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre), “es farà pressió per obligar la CHE a que incorpori aquests cabals al Pla Hidrològic de l’Ebre”. Tot depèn, però, de les negociacions que hi pugui haver i de què passi amb l’acord de la Comissió. “Farem un seguiment, no abandonarem”, ha conclòs.

ACN / diaridetarragona.com.

Recent posts