Carregant dades
un moment, si us plau

10 anys de la manifestació a Brussel·les

5 setembre 2011

El 9 de setembre del 2001, va tenir lloc la gran manifestació de la Plataforma a Brussel•les. Unes 15.000 persones vam ocupar els carrers de la ciutat on s’havia de prendre la decisió sobre el finançament del Plan Hidrológico Nacional. La manifestació era el punt final de la Marxa Blava que havia sortit de tots els pobles del Delta un mes abans. Les primeres jornades a peu, i les últimes amb una barreja de caminar i autocar (per les distàncies); els participants de la Marxa Blava vam pujar riu amunt fins a Saragossa. Després, Osca, Jaca, Canfranc, Le Puy, Lyon, París, Colònia i Maastricht, van ser alguns dels llocs per on vam passar fins arribar a Brussel•les el dia 8 de setembre. El dia 9 la gent de la Marxa es va ajuntar amb els milers de persones que havien viatjat des de Catalunya, Aragó, i altres llocs per a la manifestació. Una manifestació per tal de demanar que les institucions europees fessin complir les seves pròpies lleis en matèria d’aigües i natura, i que no financessin el transvasament de l’Ebre. El dia 10 molta gent que s’havia quedat a Brussel•les es va tornar a concentrar a les portes del Parlament Europeu mentre es feia lliurament de les nostres demandes. Desprès començarien quatre anys d’estira i arronsa amb el govern espanyol fins que al 2004 la Comissió Europea comencés a emetre dictàmens que ens donaven la raó.

Molts d’ebrencs tenim ben vius records d’aquell dia, on estàvem, què estàvem fent. Molta gent va fer el viatge a Brussel•les; altres, que no van poder ser-hi, participaven en concentracions des d’aquí. Han passat 10 anys, i la lluita és tan necessària ara com llavors. Hi ha gent que ja no està entre natros, i hi ha jóvens “plataformeros” que no havien nascut. Algunes coses han canviat. Llavors no sabíem què eren Tweeter ni Facebook i no tothom anava amb telèfon mòbil o càmeres digitals. Però, hi ha coses que no han canviat gaire. La defensa del riu Ebre, i tot el que significa per a les Terres de l’Ebre, sembla que no s’acabi mai.

Us proposem que compartiu els vostres records d’aquesta inoblidable manifestació. Si teniu un bloc, mireu de penjar un apunt el dia 9 de setembre (i si ho feu aviseu-nos al plataformadefensaebre@gmail.com per favor). Si no en teniu, podeu deixar comentaris aquí al nostre. S’ha obert una pàgina al Facebook “10 anys de la manifestació de Brussel•les contra el finançament del PHN”. Proposem que es feu “amics” per a deixar tot tipus de comentaris, opinions i fotos d’aquell dia.

Recordem tot el que hem fet en defensa del riu, no per viure del passat, sinó per carregar les piles per les lluites que tenim per davant!
Lo riu és vida!!

Recent posts