Carregant dades
un moment, si us plau

La PDE es proposa aturar el minitransvasament d’aigua de l’Ebre a Tarragona i posar data de caducitat al CAT

13 gener 2020

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha anunciat que es treballaran “per posar data de caducitat” al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i que acabi el minitransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona. Consideren que el volum d’aigua que va inundar l’Ampolla la matinada de divendres demostra la gran quantitat de recursos que s’emporten del riu tot i tenir “un Delta en emergència”, una economia estancada i la constant pèrdua de població. També han denunciat l’opacitat amb què es va gestionar l’incident. La PDE farà reunions amb totes les forces polítiques del territori per qüestionar-les sobre el futur del CAT i exposarà les conclusions en una assemblea general al març. Tampoc descarten fer mobilitzacions.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha lamentat l’incident i les inundacions que va provocar el trencament de la canonada de la xarxa del mini-transvasament al costat de l’AP-7 i l’opacitat amb què es va gestionar. El portaveu Joan Antoni Panisello ha assenyalat que si la rebentada hagués passat de dia, a l’estiu o en dates de festivitat al municipi, la situació hauria pogut ser “més greu” o “una desgràcia”“Tampoc sabem si es va produir per falta de manteniment o de previsió”, ha afegit.

Per a la PDE, les imatges de les inundacions que es van patir a l’Ampolla, evidencien la quantitat d’aigua que es trasllada al Camp de Tarragona, tot i ser una època amb menys demanda que en ple estiu. El fet que els municipis de l’Ebre tinguessin recursos propis i alternatius per abastir-se durant el tall del subministrament, és per a la Plataforma una confirmació que aquestes poblacions estan connectades amb el CAT “per motius polítics”“Així es dóna una imatge que també se’n beneficien però podem dir que es tracta d’un transvasament en tota regla”, ha apuntat Panisello.

Els antitransvasistes han descartat demanar dimissions perquè “tampoc serviria de res” però exigeixen que després de trenta anys, els municipis i empreses receptores d’aigua han tingut temps per crear les seves infraestructures per autoabastir-se i deixar de dependre de l’aigua de l’Ebre. “Creiem que és una demanada legítima, d’un territori que ha complert de llarg amb la quota de solidaritat aportant, amb aigua i altres recursos, progrés i futur. A les Terres de l’Ebre l’únic que hem aconseguit és estancament, estem perdent població i perdent pistonada en tots els aspectes i aportem recursos a altres territoris”, ha lamentat el portaveu de la PDE.

La PDE defensa que el CAT ha d’acabar i ha de retornar els cabals de l’Ebre on fan falta. “Tenim un Delta en emergència, que necessita aigua i sediments i tenim regadius, com és el Xerta-Sénia, una xarxa imprudent que sempre hem qüestionat, però que no té aigua per a regar mentre s’envien quatre metres cúbics per segon a les pressions que marxen, com ha demostrat l’avaria”, ha recordat Panisello. Aposten perquè la xarxa del CAT canviï la captació amb depuracions o dessalinització així com que els projectes es portin al territori que té els recursos. “El que passa pel tub és metre cúbic a metre cúbic de futur que se’n va de les Terres de l’Ebre”, ha denunciat.

La PDE demanarà l’opinió sobre el futur del CAT a tots els partits polítics però reivindiquem que el Consorci tingui data de caducitat, encara que no sigui immediata. “No pot ser una obra que es converteixi en vitalícia i ens fixem com a objectiu aturar el CAT i farem tot el possible perquè així sigui”, ha advertit Panisello. “Ho veiem normal, lògic i ètic, un cop sanejat donant l’impuls turístic, industrial i demogràfic del Camp de Tarragona. L’aigua de l’Ebre ja ha fet prou. Aquí l’aigua no sobra”, ha insistit. “Volem qüestionar quines perspectives de futur hi ha perquè és una mostra del que volen fer riu amunt”, ha dit Manolo Tomàs en referència al nou Pla Hidrològic Nacional.

També reclamen les explicacions tècniques sobre els motius del trencament. “Hi ha un espoli d’aigua i quan hi ha accidents no donen explicacions”, ha reivindicat Panisello. “Un riu ha desembocat a l’Ampolla. La quantitat d’aigua que se’n va és tan gran que la paraula ‘mini’ s’hauria d’eliminar i parlat de transvasament per les conseqüències ambientals i econòmiques que provoca”, ha defensat Tomàs.

ebredigital/ACN

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.