Carregant dades
un moment, si us plau

El Govern dóna via lliure a la sobreexplotació de l’Ebre

18 juny 2013

La demarcació de l’Ebre reserva només 106 m3/s d’aigua a Tortosa, la meitat del cabal ecològic que demanava la Generalitat | “No es respecta la directiva marc i s’agreujarà el risc de regressió i salinització del riu”

La demarcació de l’Ebre reserva només 106 m3/s d’aigua a Tortosa, la meitat del cabal ecològic que demanava la Generalitat
La demarcació hidrogràfica de l’Ebre, en mans del Govern espanyol, ja ha fixat la proposta de cabal mínim que s’haurà de reservar per al riu Ebre a la desembocadura, a Tortosa. I d’acord amb les dades proporcionades, amb prou feines s’ha mogut respecte als plantejaments efectuats al seu dia per l’Executiu anterior en mans del PSOE. El Consell de l’Aigua de la Demarcació de l’Ebre, que es va constituir ahir a Saragossa, ha determinat que a la desembocadura del riu Ebre s’han de reservar de manera permanent 106 metres cúbics per segon. Això és, la meitat del que havia demanat la Generalitat per a un any mitjà per poder garantir les funcions ecològiques de riu i aconseguir l’estabilitat del Delta.

Tècnics que van elaborar en el seu moment la planificació hidrològica de Catalunya van criticar ahir durament el pla presentat pel Consell de l’Aigua de la Demarcació de l’Ebre, la majoria del qual correspon ara al Govern del PP. Estimen que el cabal que es reserva per a la desembocadura del riu és totalment insuficient.

El cabal mínim del riu a Tortosa seria de 106,9 metres cúbics per segon, amb un valor màxim de febrer a març de 150 metres per segon i un mínim de 80 metres cúbics per segon a l’estiu. Això suposa que només augmentarà un 6,9% el valor actual de 100 metres per segon a Tortosa. Aquest cabal és absolutament insuficient per aturar la regressió del Delta, l’avanç de la falca salina i per poder complir els objectius de bon estat ecològic, segons diuen els experts consultats.

“El riu és un sistema viu que ha d’estar sotmès a les variacions de precipitació (i a les sequeres) de tota la conca. Quan el que fas és hipotecar l’aigua de la conca per continuar regant i satisfent demandes astronòmiques aigües amunt, al riu li queda molt poca aigua a la desembocadura. I això és el que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre”, afegeixen. “A més, amb aquest cabal es fa més fàcil fer un transvasament cap a la Comunitat Valenciana”, van dir alguns autors de la planificació hidrològica a Catalunya.

Els experts estimen que no s’ha tingut en compte que el riu Ebre té unes fluctuacions i unes variacions molt importants si es tracta d’un any molt eixut, mitjà o humit. Aquests sectors agreguen que la reducció de cabals per a la desembocadura de l’Ebre suposaria un perill important per a la regressió del Delta, que està sotmès a un procés de salinització intens, per l’entrada de la falca marina terra endins. “La falca salina entrarà fins a Miravet”, van dir per expressar l’alerta. “El problema de fons és que no es respecta la directiva marc de l’aigua, sinó que es considera que el riu, en el tram final, és un simple tub de desguàs, no un riu veritable”, afegeixen les mateixes fonts. El Govern català va preferir ahir guardar silenci i donarà avui la seva opinió.

Els números aportats pel Consell de l’Aigua de la Demarcació de l’Ebre confirmen que hi ha una diferència enorme entre el cabal que aquest organisme vol reservar a la desembocadura (fruit de les demandes incontenibles i els pactes per extreure aigua als trams alts del riu) i els plantejaments aprovats al seu dia per la Generalitat, i que no han estat rectificats pel Govern de CiU. La Generalitat (i així ho va ratificar el Parlament l’any 2007) volia que es fixés un cabal d’uns 4.100 hm<MD+>3 anuals en anys molt eixuts, de 7.000 hm<MD+>3 en anys mitjans i d’uns 12.000 hm<MD+>3 en anys humits. Després de constituir-se la demarcació, el pas següent és autoritzar la sortida a informació pública del nou pla, una exigència europea que va amb retard, ja que hauria d’haver estat aprovat abans del desembre del 2009.

Antonio Cerrillo – La vanguardia 26/04/2012

Recent posts