Carregant dades
un moment, si us plau

El secretari d’Estat de Medi Ambient, disposat a modificar el cabal ecològic fixat per la CHE

13 març 2013

Publicat per Gustau Moreno Pérez el dia 7 de març de 2013 | 7.3.13
TORTOSA (Baix Ebre).- El secretari d’Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, ha assegurat aquest dijous des de Tortosa que el pla de conca del riu Ebre ha d’estar acabat al mes de desembre d’aquest any 2013. Segons Ramos, l’Estat espanyol arrossega un “injustificat” retard en la planificació hidrològica “que cal posar al dia”. El secretari d’Estat ha apuntat que encara “hi ha temps per corregir” els aspectes que generen disconformitat, com el cabal ecològic marcat per la CHE i que no aproven bona part de les administracions i entitats del territori. Ramos s’ha mostrat obert a dialogar i escoltar totes les reivindicacions. “S’han de tenir en compte tots els col•lectius sempre pensant en la conservació del riu”, ha dit Ramos en declaracions a la premsa, just abans de reunir-se durant uns minuts amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que li han reclamat un cabal suficient per al tram final del riu.

Com ha explicat el secretari d’Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, el compromís del govern espanyol és que els plans de conca dels rius estiguin acabats a finals d’aquest any. “Espanya porta un retard injustificat en la planificació hidrològica i hem de posar-nos al dia”, ha assegurat Ramos. Un d’aquests plans pendents d’enllestir és el pla de conca del riu Ebre que ha despertat el malestar de les Terres de l’Ebre davant el cabal ecològic marcat inicialment per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i que es considera insuficient.

“Estem a temps de corregir aquelles situacions en què no hi ha la conformitat de les administracions i entitats”, ha apuntat Ramos. El secretari d’Estat també ha afegit que la finalització de la planificació hidrològica “urgeix” al govern espanyol i, per aquest motiu, ha recordat que caldrà atendre les necessitats dels territori per tenir un bon pla però sense que això suposi un retard en la seva aprovació definitiva.

Ramos ha mostrat la voluntat del govern de l’Estat a “dialogar i escoltar totes les reivindicacions”. “S’estudiaran totes les al•legacions amb tot interès i després caldrà prendre una decisió que tingui una base científica seriosa i que atengui les peticions dels diferents col•lectius”. Ramos ha recordat que caldrà tenir en compte els regants, l’abastiment de les ciutats o la necessitat dels cabals ecològics per aconseguir un “equilibri” que respecti la conservació del riu. “Si no, tot lo demés, anirà malament”, ha afegit.

Sense PHN a la vista

El secretari d’Estat de Medi Ambient ha refusat la possibilitat que “ara mateix” s’estigui plantejant un nou Plan Hidrológico Nacional i un transvasament de l’Ebre. “No està al calendari del Ministeri”, ha dit. Segons Federico Ramos, la prioritat actualment és l’aprovació dels plans de conca però, un cop estiguin fets, ha apuntat que també caldrà “treballar en una planificació hidrològica estatal mirant el mapa general”. “Hem de fer molt treball previ i que és més important ara mateix”, ha explicat.

Recent posts