La PDE cedeix una part del seu fons documental a l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre

18 Maig 2012

Segons el text escrit per Gustau Moreno a Marfanta.com

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va cedir ahir al vespre part del seu fons documental a l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre. La signatura del conveni de cessió va fer-se a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb la presència del president comarcal, Lluís Soler; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs; la presidenta de la Coordinadora Antitransvasaments, Matilde Font, i el director de l’Arxiu Històric, Albert Curto.De la mateixa manera, també hi havia alcaldes, regidors i consellers comarcals del Baix Ebre, així com alguns activistes de la mateixa PDE.

En total, la documentació que la PDE diposita a l’Arxiu Comarcal consta, aproximadament, de 30 vídeos VHS; 50 DVD/CD amb 12.000 fotografies d’actes; 400 cartells originals digitalitzats; un centenar d’enregistraments amb vídeos de debats, documents, congressos i mobilitzacions, i també 10 arxivadors amb documents, dietaris i escrits. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, va afirmar que aquest llegat “és una font de riquesa patrimonial que forma part de la història més viva del nostre territori. Una història que, amb aquesta cessió, també formarà part de les futures generacions”. A més, Soler va agrair també la PDE el seu paper en la solidificació de la “identitat ebrenca” entre la ciutadania del territori. De la mateixa manera, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre va aprofitar l’acte per reivindicar la defensa d’un cabal ambiental òptim al tram final del riu Ebre.

Per la seua banda, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va remarcar que era un moment “especial i emocionant ” per al moviment social, ja que la documentació cedida quedarà per a la història i serà “una font de consulta per a la població i per als futurs historiadors”. En aquesta mateixa línia es va expressar la presidenta de la Coordinadora Antitrasvasaments, Matilde Font. A més, Font va apuntar que “quan la gent del territori es posa en moviment es poden aconseguir grans coses”. Finalment, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va voler agrair el paper de la PDE i va apuntar que “forma part de la història del nostre país, del nostre territori i dels nostres municipis”.

Un cop feta la cessió, l’Arxiu Comarcal elaborarà un inventari curós de tota la documentació transferida, segons va detallar el seu director, Albert Curto. L’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre permetrà la consulta, sense autorització, de tota aquesta documentació, exceptuant la de caràcter més privat, com ara la correspondència, la impressió dels correus electrònics, les notes internes, les actes de les assemblees i altres tipologies afins. En aquest cas, caldrà una autorització específica per part dels representants dels que han cedit els documents en cada moment.


Vídeo PDE a YouTube

Recent posts