Carregant dades
un moment, si us plau

Primer la Diputació de Lleida, i ara la Diputació de Castelló

10 agost 2011

Castelló pressiona el Govern amb el Segarra Garrigues per aconseguir cabal de l’Ebre

La Diputació valenciana al·lega davant del Suprem que és “discriminatori” denegar la seua sol·licitud quan Lleida construeix el regadiu.

Si Lleida construeix el canal Segarra-Garrigues, Castelló té dret a rebre cada any 90 hectòmetres cúbics de cabal de l’Ebre. Aquest és l’argument que la Diputació de Castelló ha utilitzat davant del Tribunal Suprem per recórrer la negativa de l’Estat a transferir recursos hídrics fora de la conca. L’Administració provincial al·lega que denegar la seua sol·licitud “podria vulnerar la igualtat de drets i deures de tots els espanyols”, tenint en compte “que s’ha aprovat i està en execució un projecte per convertir en regables 70.000 hectàrees amb aigües del riu Segre”. S’ha de recordar que unes 42.000 hectàrees del Segarra-Garrigues estan afectades per zones de protecció d’aus estepàries, que limiten el seu accés al reg. El regadiu lleidatà encara no ha formalitzat la concessió de cabals.

La sentència del Suprem, del passat 22 de juny, estima en part el recurs de la Diputació de Castelló. Afirma que el fet de desestimar la sol·licitud de cabals a través de silenci administratiu “no va ser ajustat a dret” i obliga l’Executiu espanyol “a resoldre de forma expressa” la petició de l’ens provincial. No obstant, no es pronuncia sobre la presumpta discriminació que denuncia la Diputació de Castelló.

La resolució judicial recull els arguments de la Diputació castellonenca, segons els quals la construcció del Segarra-Garrigues “discrimina el cabal ecològic de l’Ebre en benefici d’un altre territori”, mentre que la petició de 90 hectòmetres cúbics anuals de Castelló ha estat rebutjada “per raons ambientals de preservació del cabal ecològic del riu Ebre a la seua desembocadura”. “Davant de situacions fàctiques iguals, es dóna un tracte diferent”, conclou la Diputació castellonenca.

S’ha de recordar que el Segarra-Garrigues forma part en la seua totalitat de la conca de l’Ebre i la província de Castelló està dividida entre les conques de l’Ebre i del Xúquer. En el seu recurs davant del Suprem, l’ens provincial apunta que, encara que el Pla Hidrològic Nacional aprovat el 2001 pel Govern del PP va ser derogat parcialment, continua vigent la possibilitat de transferir recursos hídrics entre diferents conques.

Recent posts

    3 comments

  • Gosen 24 agost 2011

    me parece muy bien que defendais el Ebro pero no seria mas interesante cerrar las centrales nucleares?

  • admin 24 agost 2011

    Todo es importante, pero, como sabes, hay personas que se dedican a unas cosas, preferencialmente, y otras a otras cosas.
    La PDE se dedica a proteger y defender al rio Ebro. No solo de las centrales nucleares. Hay más amenazas. Por ejemplo los trasvases y su influencia decisiva.
    Si quieres contrastar tus opiniones sobre el tema nuclear te recomendamos, entre otras, peró muy especialmentte ya que son personas a las que conocemos, a la CANC. http://blogcanc.blogspot.com/
    Esperamos, todo se resuelva de la mejor manera posible para el Ebro y sus habitats de toda clase.

  • Gosen 26 agost 2011

    Pues por las obras faraonicas que se estan haciendo en la carretera de la Simpatica y otros sitios sobre conducciones y abastecimientos de agua, se ve que se prepara una de gorda en Flitx, me supongo ya sabreis sobre el proyecto de limpieza de lodos cargados de plomo mercurio pesticidas y radiactividad?