Carregant dades
un moment, si us plau

Nou dictamen de la UE a Espanya, motivat pel no compliment de la Directiva d’Aigües.

29 gener 2011

El comissari europeu de medi ambient ha remès  a Espanya un nou dictamen motivat pel no compliment del terminis d’aplicació de la Directiva d’Aigües. L’estat espanyol  té dos mesos per contestar aquest dictamen i corregir les irregularitats, abans que la Comissió presenti una demanda davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg.

L’estat espanyol tenia temps fins desembre de 2008 per presentar  a exposició pública,  durant 6 mesos, els esborranys dels Plans de Conca,  amb l’objectiu de tenir-los acabats a finals del 2009. Dos anys després la major part dels 24 plans de conca de l’estat espanyol, encara no han vist la llum. La comissió va iniciar aquest procediment el mes de juny de 2010 i vist la lentitud ha optat per continuar pressionant al govern espanyol amb aquest  dictamen.

El Pla de Conca de l’Ebre esta pendent de la negociació dels cabals ambientals entre la CHE i el nou govern de la Generalitat. Cal recordar que el govern anterior va defensar davant la CHE la proposta de cabals determinats en la Comissió de Sostenibilitat l’any 2008 i refermats dos cops en el Parlament de Catalunya. Caldrà veure aquest nou govern si continuarà la tasca de defensa d’aquests cabals per al tram baix, o negociarà  a la baixa tal com vol la Confederació.

Per una altra banda, cal recordar que l’estat espanyol té un altre procediment obert per la incorrecta transposició de la directiva, especialment en la part que fa referència a la incorrecta transposició dels objectius ambientals, la qual cosa posa  en perill la millora de la qualitat dels rius, aqüífers i zones humides, així com altres directives europees com la de nitrats, hàbitats, qualitat per al consum, etc. En el cas concret de la conca de l’Ebre no estan determinats els objectius de les zones protegides, com el Delta. Dit d’un altra manera, l’espai més emblemàtic de la conca, des del punt de vista ambiental,  no està  estudiat per saber que s’ha de fer per conservar-lo.

Des de la  Plataforma en Defensa de l’Ebre creiem que aquest retard i aquestes deficiències en la transposició són part de l’estratègia de fets consumats  amb què  normalment actua el govern espanyol. La lentitud en els Plans contrasta en la celeritat en que construeixen les grans infraestructures d’ embassaments, canals i regadius, fins i tot en una època de crisi i retallades pressupostàries manifestes com l’actual, fet que evidencia  la política de repartiment de l’aigua conca amunt, tant en forma de nous regadius com en els transvasaments, cas del Segarra-Garrigues a Barcelona o el Xerta-Sénia a València.

http://ec.europa.eu/environment/water/participation/map_mc/map.htm

Terres de l’Ebre, 28 de gener 2011

Recent posts