Carregant dades
un moment, si us plau

On estan els nostres representants? Article de Brian Cutts.

29 abril 2010

Foto: Gustau MorenoEl dia 30 de maig la PDE convoca una gran manifestació a Barcelona. Per que?

El govern espanyol està preparant el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Deu ser una cosa “de palacio” ja que porten un any i mig de retard sobre les dates marcades per la Unió Europea. Aquest nou Pla ha de complir els requisits de la normativa europea en aquesta matèria, la Directiva Marc D’Aigües. I, tal com ha confirmat la Comissió Europea, això passa per calcular i assignar un règim de cabals ambientals a l’Ebre.

Cap problema, la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre amb la participació i, més important, l’aprovació, de científics, tècnics, ONGs, moviments socials, i – recordem els noms – el govern català i el Ministeri de MediAmbient del govern espanyol, van invertir molt de temps i esforç per a estudiar el tema abans de publicar el seu règim de cabals al març del 2007. Aquest treball ha sigut aprovat i acceptat pel Parlament de Catalunya en dos votacions, una al novembre del 2007, i l’altra al 2009.
La sorpresa és que, quan, per fi, està començant a circular un esborrany del Pla, només figura com repartiran els usos per a regants i hidroelèctrics, però en cap moment mencionen un règim de cabals per assegurar el futur de l’Ebre. Sorpresa doble en veure que la Generalitat de Catalunya ha posat el seu segell a aquest esborrany, oblidant-se totalment de la decisió del Parlament. La sorpresa va en augment dia rere dia, en veure que ningú diu ni mu sobre el tema, o pitjor, ningú fa res. Els nostres diputats, delegats, consellers, governants, què fan? Un dia ens diuen blanc, un altre negre, o no res mateix. Volen un cabal per al riu o no? Mentrestant l’Ebre continua patint.

Donat que des de Barcelona no hi ha hagut gaire resposta per part dels nostres representants, es va parlar fa uns mesos de que les autoritats locals treballarien en un front comú per exigir l’assignació de un cabal respectant criteris tècnics, i no polítics. Cosa necessària, per a garantir un futur digne per a l’Ebre i la gent que vol viure aquí, sense importar el color polític. Es va dir que aquest front es plasmaria en una cimera d’alcaldes i consells comarcals. Han passat 4 mesos i no he vist res més sobre el tema. Els interessa un cabal pel riu? Mentrestant l’Ebre continua com abans. Només ens queda una consigna, i és que hem d’estar tothom a la manifestació del dia 30 de maig a Barcelona per reclamar un Riu Viu!

Brian Cutts és veí de Tortosa
i membre de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE)
Foto: Gustau Moreno

Recent posts