Carregant dades
un moment, si us plau

La Comissió Europea diu que cal fixar cabals ecològics en els rius

18 març 2010

A finals d’any 2009 el parlamentari europeu per ERC, Oriol Junqueres (grup Verts/Ale), va demanar a la Comissió Europea sobre el Pla de Conca de l’Ebre i els cabals ambientals necessaris per mantenir el Delta de l’Ebre en bon estat ecològic com marca la Directiva Marc de l’Aigua.

La resposta és força encoratjadora ja que dona raó als arguments de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i d’altres col·lectius conservacionistes sobre els cabals ambientals.

La fijación de un caudal ecológico mínimo en las cuencas de los ríos regulados por presas y sometidos a un uso intensivo de sus aguas se considera sumamente importante para la aplicación de la DMA. No es posible alcanzar el objetivo de la DMA —un buen estado ecológico de las aguas superficiales— si no se garantiza un caudal ecológico mínimo.

Per un altra banda:

També diu que el cabal ambiental no pot ser el que quedi després de repartir-se riu amunt sinó que ha de ser aquell que doni un bon estat ecològic als ecosistemes aquàtics.

La PDE porta molt temps denunciant que els cabals ambientals no s’estan determinant en criteris tècnics sinó de repartiment polític entre les diferents comunitats autònomes per al benefici de regants e hidroelèctrics i l’especulació immobiliària. La Comissió alerta de que uns cabals determinats sense cap criteri tècnic no seran acceptats. “un método que fije el caudal mínimo «como el restante de las concesiones de agua» no esté en consonancia con la DMA.”

En la resposta de la Comissió també es fa especial incidència al retard que de manera premeditada s’està aplicant als plans de conca de tot l’estat que haurien d’haver estat a exposició pública a finals del 2008 i dels que encara no es disposa de cap calendari de treball.

No és el primer cop que la Comissió crida l’atenció al govern espanyol sobre el incompliment dels terminis dels Plans de Conca que marca la Directiva Marc de l’Aigua. En la Conferència Internacional sobre Sequera, Escassesa i Canvi climàtic que va tenir lloc a Madrid al mes de febrer, un alt representant de la Comissió Europea, Karl Falkemberg de la DG de mediambient, també es va expressar en aquest sentir i va dir que no entenia com en l’estat espanyol no havia cap Pla acabat a temps quan un dels grans rius europeus, el Danubi, que passava per 17 estats diferents havia aconseguit tenir acabat el pla dins dels terminis establerts per la DMA.

Lo que no sap la comissió és que els plans de conca que s’estan fent a l’estat espanyol, a diferència del Danubi i els altres rius europeus, és que aquest són plans de repartiment de l’aigua i que les diferents comunitats, cap d’elles esta disposada a cedir res per complir els objectius de la DMA que són els de complir el bon estat ecològic dels ecosistemes aquàtics, entre ells i de manera especial el Delta de l’Ebre.

Terres de l’Ebre, 14 de març 2010

Recent posts