Carregant dades
un moment, si us plau

Assemblea de la Cuenca Azul i Taula de l’Aigua

18 desembre 2009

ASSEMBLEA DE LA CUENCA AZUL

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Vitoria-Gasteitz la primera assemblea de tots els col·lectius organitzats dins la Cuenca Azul. (www.cuencaazul.com).

Al voltant de 100 participants, entre associacions ecologistes, d’afectats, i de defensa de l’aigua i del territori, de totes les Comunitats Autònomes de la conca de l’Ebre, hem estat debaten quin serà la nostra manera d’organitzar-nos de cara al Pla de Conca per poder treballar de manera conjunta tots els col·lectius i quines seran les properes mobilitzacions per al proper semestre. També s’ha presentat les conclusions de les Taules temàtiques que es van  organitzar el passat mes de novembre a Saragossa.

Durant aquesta setmana es faran públiques les conclusions d’aquesta Assemblea.

TAULA DE L’AIGUA

El passat dimarts va tenir  lloc a Barcelona una nova trobada de la Taula de l’Aigua.

Les reunions de la Taula de l’Aigua van sorgir desprès del debat intens de la Sequera i de la Taula Nacional de la Sequera que va tenir lloc durant la primavera del 2008. L’objectiu dels debats aquest s’emmarquen dins un model participatiu mes ample del que fins ara havia tingut lloc i amb una perspectiva de quina te que ser la gestió de l’aigua a Catalunya a mitja i llarg termini.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha participat en la major part de les reunions que han tingut lloc al llarg d’aquest any dins aquesta Taula amb l’objectiu que des de Barcelona i la resta d’agents de l’Aigua de Catalunya es tingue una  visió de quines són les problemàtiques de Catalunya mes enllà de mirar-se el mèlic de l’entorn metropolità.

En Taules com les de Cabals Ambientals, Us de l’aigua o Nous recursos ha estat important la presència de la Plataforma per plantejar l’altra Catalunya que esta fora del cercle d’acció de Barcelona i que sovint és menystinguda en la planificació.

La Darrera Taula de l’aigua es va parlar sobre “Aportació de Nous recursos” on va quedar ben palés que la gestió de l’Aigua a Catalunya es planteja com una gestió unificada entre la Conca de l’Ebre i les conques internes de Catalunya amb l’objectiu de “compartir” els recursos entre les dues conques amb una clara al·lusió als Bancs d’aigua o Centres de Intercanvi entre la Conca de l’Ebre-Segre i Barcelona via la Interconnexió de Xarxes del sistema CAT-ATLL i la connexió del Segarra-Garrigues amb la Conca del Cardener-Llobregat.

En un dels mapes de millores d’abastament 2006-2015 es pot veure clarament la interconnexió de xarxes i totes les infraestructures previstes al Segarra-Garrigues com al Llobregat-Cardener i es pot observar que el tram per connectar el Segre amb els altres rius de Catalunya és molt petit, tal i com la Plataforma esta denunciant des de fa molt temps.

En aquesta darrera  reunió ha estat sobre els costos de l’aigua, la Plataforma finalment no ha pogut assitir, tanmateix esperem que aquesta taula,  per primer hagui tingut  una visió mes ampla i es hagi plantejat quin és el cost de l’aigua allí d’on es detrau i el cost ambiental que representa. Fins ara el cost de l’aigua només incloïa el cost de fer grans infraestructures i de gestió, mai s’ha tingut en compte que d’allà on es detrau aigua es genera un problema socioeconòmic i ambiental (secar rius, contaminació, degradació de l’entorn, regressió i subsidència etc…) que també te un cost econòmic.

Adjuntem un enllaç interessant sobre els costos de recuperar els nostres rius:

http://www.heraldo.es/noticias/detalle/el_circe_crea_metodo_para_calcular_cuanto_cuesta_recuperar_rio_mal_estado.html

Terres de l’Ebre, 17 de desembre  2009

Recent posts