Carregant dades
un moment, si us plau

ASSEMBLEA CUENCA AZUL

11 desembre 2009

Aquest proper cap de setmana ens reunirem a Vitòria, els col·lectius de les 9 comunitats de la Conca de l’Ebre, en la sessió de retorn i conclusions de les Taules temàtiques sobre el Pla de Demarcació de l’Ebre organitzats per Cuenca Azul. (www.cuencaazul.com).

Per la tarde esta prevista una Assemblea de Col·lectius de Cuenca Azul per parlar de les següents temàtiques:

1. Continuïtat de la Cuenca Azul:

Mecanismes de coordinació
Acords dels col·lectius

2. Capacitació dels col·lectius:

Valoració taules temàtiques.
Propostes de futur per capacitació, petició informació, al·legacions etc..

3. Estructuració

Valoració de les actuacions fins la data actual
Propostes de futur
Acords dels col·lectius

4. Participació en el Consejo de Cuenca i relacions amb la Confederació:

Informacions sobre els mecanismes organització CHE
Estat actual de participació dels col·lectius ecologistes en el Consejo del Agua
Anàlisi i propostes de participació dins el Consejo del Agua

5. Altres:

Assemblees locals
Assemblees de conca
Mobilitzacions
Calendari

Recordar que el mes de novembre es van organitzar diverses taules temàtiques per parlar de les problemàtiques de la conca. Aquest cap de setmana es previst el retorn d’aquestes taules.

A grans trets en les taules es van evidenciar les següents problemàtiques :

* El càlcul dels règims de cabals ambientals dels rius de tota la conca ja està fet i en poder de l’Administració, encara que encara no han estat inclosos en l’Esborrany del Pla perquè la CHE esta pactant amb els regants, hidroelèctrics i comunitats el número definitiu a exposar públicament.

* Els col·lectius denuncien que els valors tècnics de cabals ambientals s’estan retallant i maquillant abans de la seua exposició pública, cosa que fica en evidència la falta de voluntat política per complir la Directiva Marc.

*No obstant això mancada informació de les aigües de transició, costaneres i les masses tipus llac.

*En un primer repàs a l’esborrany del pròxim Pla es fa evident una completa esquizofrènia entre les propostes de mesures que afecten a la qualitat i les quals afecten a la quantitat, on es produïx un augment espectacular de les demandes sense analitzar les conseqüències que tenen sobre la qualitat de l’aigua dels rius. La contradicció entre aquests aspectes inseparables converteixen el nou Pla en un brindis al sol on s’esfumen tant l’arribar a els objectius ambientals de Bon Estat, com el repartiment de demandes, que es converteix en una aleluya inassolible.

*En la taula d’economia de l’aigua, utilitzant l’exemple de l’embassament proposat per al riu Gállego en Biscarrués, s’ha evidenciat que els supòsits beneficiaris d’aquest embassament, no arriben a pagar el 5% del cost total de la infraestructura. Aquesta informació desacredita l’anàlisi de recuperació de costos del Pla de Demarcació.

*En relació als usos de l’aigua per a l’agricultura, s’ha fet palesa el fracàs de la majoria de les modernitzacions de regadius, des del punt de vista socioeconòmic i des del punt de vista ambiental. La manifestació dels agricultors de Madrid és prova del primer.

*És reconegut per tots els agents socials que la modernització no ha produït cap estalvi d’aigua ni cap recuperació d’aigua per als rius i ecosistemes aquàtics. Aquesta dada posa en dubte la rendibilitat i l’objectiu del finançament del 70% d’aquesta modernització per part de l’Administració.

*Davant la pràctica impossibilitat de continuar en aquesta línia, es fa inevitable l’alternativa de la reconversió del regadiu, amb l’amortització de sistemes poc eficaços, salinitzats, poc productius, etc.

*En quan a l’estat del tram baix de l’Ebre el pla de conca preveu:

Embassaments de Riba-roja i Flix: masses molt modificades, no tenen cap objectiu d’assolir el bon estat ecològic.

Tram Flix-Canaletes: no es assoleix el bon estat ecològic ni es previst que l’assoleixi fins el 2027.

Tram Canaletes-Tortosa: es troba en bon estat ecològic.

Tram Tortosa-Desembocadura: no s’ha estudiat per part de la CHE

Mar de l’Ebre: no s’ha estudiat per part de la CHE.

Badies Fangar i Alfacs: masses molt modificades, no tenen cap objectiu d’assolir el bon estat ecològic.

Recent posts