Comunicat de la PDE


Hola Ebrencs/Ebrenques,

Lo temps vola i ara això ja pareix la pre-història però hem pensat que us agradaria un petit informe de com va anar el viatge de la PDE a Brussel.les. Començarem pel principi per si algú s'ho ha perdut tot. La comissió de medi-ambient del Parlament Europeu estava preparant una Resolució sobre Desenvolupament Sostenible per a debatre a la Cimera de Barcelona. Al Parlament Europeu hi ha 7 grups, més un que són els no-inscrits (NI). 5 d'estos grups van presentar una esmena a esta resolució, demanant que no es donessin fons europeus per a projectes d'aigua i transvasaments no-sostenibles, donant com a exemple ESPANYA. Donat que esta esmena se votava el dia 20; el dia 19 la PPera Cristina Garcia-Orcoyen va preparar una reunió per a la gent de la Comissió amb "experts independents" en la qual van explicar coses com ara que el 54% dels científics espanyols estan a favor del PHN, o que el fet de que n'hi hagi tants en contra demostra que el Govern ha obert el debat a tothom, o que el fet de traure aigua del riu ajudaria a para la falca salina etc. La PDE va enviar una carta als membres de la Comissió el mateix dia, recordant-los que tenim tota la informació independent que vulguin, lo del document signat per 150 científics argumentant la insostenibilitat del PHN, etc. La votació es va guanyar 29 a 28 el dia 20 de febrer.

Llavors esta esmena s'havia de tornar a votar al Parlament sencer, en Plenari, el dia 28. Com sabeu la setmana 25-28 ha sigut d'infart. El PP ha enviat de tot; alcaldes, secretaris d'estat, pressions, i ves a saber que més.

S'entenia que 4 dels partits que van firmar l'esmena ens votarien a favor: PSE (179), Verds (45), GUE/NGL (iz.unida etc)(44), EDD (europa per les diferències i democràcia)(18). Els Liberals (ELDR)(53), encara que també havien firmat, normalment va cada u pel seu aire, i molts tenen tendència a ajuntar-se amb el PP(232). Després queden els 22 vots d' UEN (de dretes) i 33 No-Inscrits on hi cap de tot. Per tant, com s'ha dit varies vegades, la jugada és buscar el màxim de ELDR que pugués, assegurar els 4 grups nostres, i pescar el que es pot als PP/UEN/NI.

Amb l'experiència de l'informe Flemming, sabem que als Eurodiputats els agrada veure la gent realment afectada. Per tant, el 26 de febrer va anar una delegació de dos persones de la PDE, que van treballar junts amb dos persones dels Pirineus. A més a més, les cartes que es portaven estaven firmades també en nom d'una Plataforma d'Alacant. És molt important, mostrar a esta gent lo màxim de gent afectada i unitat entre natros. El dia 27 va anar una delegació de 8 persones d'aquí, mes els dos xics dels Pirineus. Va anar la gent que ha estat treballant en estos temes des de l'estiu passat; amb experiència, idiomes, coneixements, i sobre tot, voluntat de treballar. Se va preparar una llista de vots que calia buscar i durant dos dies es va passejar pels passadissos, anant d'oficina en oficina. Amb fotos dels diputats a la mà, ja no serveixen les excuses de que "no està" "està en reunions tot el dia"; es poden trobar a l'ascensor, al cafè,...Els eurodiputats van mostrar molt d'interès, quasi tots ja saben de què se'ls està parlant. Bastants Liberals, gent de grups petits, i fins i tot PP nòrdics van donar el seu recolzament. Durant estos dies va aparèixer una altra carta de Múrcia, del Valcárcel, per sort tan mal redactada en anglès que quasi no s'entenia. També Greenpeace va repartir informació, demanant vots. La PDE va explicar allò que tots ja sabem, i a més el fet de que estos fons no es perdrien si s'aprovés l'esmena perquè Espanya podria preparar un altre PHN ben fet i agafar els mateixos diners. Encara que molts diputats estaven reticents a anomenar un país, per qüestió d'ètica i estil, se'ls va insistir que era una oportunitat d'or per a parar els peus una mica al Sr. Aznar, que contra este PHN necessitem aprofitar qualsevol oportunitat.

El rumor del que anava a passar després, va començar el dimarts a la tarda. Els Liberals van dir que la delegació estava perdent el temps si els Socialistes s'anaven a abstenir. Els Socialistes van negar totalment este rumor el dimarts. Però el dimecres va sortir que sí, si l'esmena es presentava tal qual, s'abstindrien. Llavors per a aconseguir alguna cosa, els Liberals van separar l'esmena en tres parts, dos sobre projectes en general i una nomenant Espanya. Els PSE s'abstindrien en esta però ens donarien suport en les altres dos. Malgrat això, en principi existien les mateixes dificultats del primer dia per a guanyar estes dos. Per tant, la gent de la PDE, va seguir treballant fins a minuts abans de la votació del dijous. Fins i tot rebien trucades de diputats el dijous a primera hora, demanant que anessin allà a explicar-los-ho.

Quan es miren les votacions es veu la feina de la PDE. Inclòs en la que el PSE es va abstenir, surten bastants vots que, amb humilitat, sembla que van ser influïts per les nostres delegacions. La votació sobre Espanya va tenir 147 vots a favor (41 PSE, inclosos 3 Catalans i la Karin Scheele d'Àustria que va venir al Delta). En contra va haver-hi 263 (7 PSE - 5 d'Espanya). 113 (100 PSE) es van abstenir. Mirat amb calculadora, doncs, sembla que s'hauria perdut fins i tot amb els vots del PSE, però personalment crec que algo de la feina que la PDE va fer, no va donar resultats per culpa de l'acció del PSE. Posem un exemple: si ets un PPero de Finlàndia, et quedaries a votar en contra del teu partit per un tema que passa a 3000km de tu, quan has vist que les pròpies persones que han presentat l'esmena s'han tornat endarrera? Jo personalment crec que hauríem pogut guanyar tota l'esmena.

Però sí que hem guanyat. Les altres dos esmenes es van guanyar de lluny, per tant ara el Parlament Europeu ha criticat projectes d'aigua insostenibles, i ha demanat que no es donin fons per a transvasaments !!! També hem obert els ulls a més i més gent, al final tota Europa sabrà què està passant. Hem vist que tenim uns amics molt forts a la UE, que ens recolzen fins i tot quan els nostres ens han abandonat. Gràcies a la forma d'actuar del PP per a defensar-se, Europa està veient també com són esta gent!

Per tant, quan venen els moments realment decisius, la Comissió de Medi-Ambient (Wallström), i possiblement al Tribunal de Luxemburg, cada vegada estem més forts.

Tots estem en la lluita d'Europa. Si la gent no comprés samarretes o loteria, estos viatges a Brussel.les no s'haurien pogut fer. Si tots escrivim contínuament a esta gent, no ens podran oblidar fàcilment.

Per tant, a continuar, a treballar, que esta lluita l'hem de guanyar natros, qui vulgui ajudar benvinguts, però la feina és nostra, de la gent del carrer. Ens veurem a Barcelona.


[ Tornar a la pàgina principal ]