Les Plataformes d'Alcanar, Amposta, Barcelona, Camarles, L'Aldea, L'Ampolla, Ribera d'Ebre, Roquetes, Sant Carles de la Ràpita, Tortosa i Jovens en Defensa de l'Ebre volem manifestar el nostre suport i total confiança a Manolo Tomàs, portaveu de la PDE des del seu començament i activista contra tot transvasament sigui del color polític que sigui des dels anys 70. També donen suport a este comunicat les Plataformes en Defensa de l'Ebre del Penedès (Barcelona), Ripollès (Osona), Girona, Baix Camp, Maresme, Bages i la Junta Permanent de la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua

Volem ratificar totes les seves actuacions i destacar el seu carisma especial que ha contribuït d'una manera molt important a la admiració que ha despertat la PDE arreu de Catalunya, Espanya i Europa.

El seu talant senzill, educat i dialogant ha deixat una gran empremta entre els científics que ens han donat suport, i s'ha guanyat el respecte d'ONGs mediambientals, polítics i alts càrrecs de la Comissió Europea i del Parlament, cosa que ha permès que s'obrissin nombroses portes a la PDE.

Lamentem els atacs cada cop mes freqüents a la seva persona, però confiem que amb la seva fortalesa i el nostre suport, segueixi sent el nostre representant participant en les nombroses xerrades i conferències en les que és requerida la seva presència així com als Foros Socials i Congressos arreu de Catalunya, l'Estat espanyol i Europa. També volem que continue fent declaracions que sempre i en tot moment han estat en la línia dels objectius de la Plataforma, acordades en les reunions de les nostres Plataformes.

Cridem a la gent de les Terres de l'Ebre a no tornar als vells temps dels enfrontaments entre pobles, que han estat com una pesada llosa sobre el nostre dinamisme i la nostra identitat.

Aquesta lluita, de la qual la gent del carrer n'hem estat els protagonistes, ha tingut resultats positius en molts àmbits, preferentment en la creació de la consciència de Terres de l'Ebre i per a obligar al govern central a modificar el PHN del Partit Popular.

Hem avançat molt i hem guanyat batalles molt importants, però la lluita encara no ha acabat.

Queden pendents temes importants que de no solucionar-se, faran que el que pot semblar una gran victòria quedi , per a les futures generacions, com una gran presa de pèl :

La derogació del PHN no afecta ni a la disposició addicional 2ª que és la perllongació de l'actual transvasament que hi ha cap a Tarragona fins a Barcelona, ni a les obres de l'Annex 2 "Interconnexió de xarxes CAT-ATLL" que a sobre han estat declarades d'interès general. Això significa dos transvasaments cap a Barcelona.

L'actual projecte del canal Xerta/Sénia és el del PP i CIU. Si no es modifica i redimensiona, deixarà la infrastructura preparada per a un futur transvasament cap al País Valencià. Tal i com està actualment, aquesta obra és una trampa.

Hem d'estar atents i intervenir en la política de regadius que s'està projectant Ebre amunt. Si s'aplica el Pacte de l'Aigua de l'Aragó i els regadius del Segarra -Garrigues, l'impacte mediambiental i socioeconòmic a les Terres de l'Ebre seria equiparable a un transvasament i mig de l'anterior PHN.

Hem de vigilar i discutir la constitució del CPIDE, que encara que sembla totalment desvinculat del gran transvasament, podria ser utilitzat com a repartidora de prebendes polítiques i econòmiques sense ser útil per a fer actuacions de recuperació del Delta i del tram final del riu.

La derogació del PHN no està completada, i a més a més planegen sobre el nostre territori actuacions que poden afectar a la regulació de l'Ebre com per exemple la proposta de fer tres nous assuts en el tram final.

El nostre moviment social ha estat creat per a aturar aquestes agressions i potenciar a canvi una Nova Cultura de l'Aigua. La gent hem estat els protagonistes principals d'aquest moviment ... no ens aturarem fins aconseguir un futur tranquil per al nostre riu i digne per als habitants de les Terres de l'Ebre.

Terres de l'Ebre 18 agost 2004