El feudalisme del PIDE.


Marià Cano Santos.

És curiós, però darrerament, quan penso en el recent creat CPIDE ( Consorci del Pla Integral del Delta de l'Ebre ), me venen al cap les aventures d'un singular personatge del llibre d'història de 1r de B.U.P. Es deia "el Conde de Angangón " i a través del relat de seva la vida quotidiana, se'ns introduïa a les estructures socio-econòmiques i polítiques del feudalisme.

Pel que jo recordo, i dit així "a grosso modo" ( i que em perdonen els historiadors seriosos…), el feudalisme era un sistema polític que reposava en quatre estaments: l'Església, el Rei, els Senyors feudals i "la plebe". Resumidament: l'Església atemoria al Rei amb la còlera de Déu, el Rei atemoria als Senyors feudals amb la còlera de l'Església i els Senyors feudals atemorien a "la peble" amb la seva còlera, la del Rei, la de l'Església i la de Déu.

No cal dir que l'objectiu de tot plegat era aconseguir la màxima felicitat terrenal dels plebeus…. Aquests molt agraïts pel bé que se'ls feia, havien de rendir vassallatge vitalici al seu venerable Senyor.

I jo que pensava que el feudalisme havia quedat relegat a l'Exin Castillos ! Mira per on, ara resulta que els cacics de les Terres de l'Ebre descontents amb la revolta de "la plebe" ( també dita "la xusma" o "els descamisats" ) ens volen imposar un nou sistema feudal anomenat PIDE.

La fórmula que empren és senzilla: "si vols diners per al teu poble vine a demanar-ho al Consorci, de genolls, amb el cap baix i fent acte de constricció". Llavors els Senyors feudals de l'Ebre, si tens un "fort ascendent convergent" i no ets un dels revoltats anti-PHN, trametran la teva petició a les corts de Madrid i Barcelona on regnen els seus cabdills.

Ah! I per anar engreixant la cosa amb vaselina, el Ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, ens ha enviat una "carteta" (sense remitent) a totes les llars de les Terres de l'Ebre per explicar les bondats del seu pla. En fi, com diria en Shin-Shan: culet, culet !


[ Tornar a la pàgina principal ]