Carregant dades
un moment, si us plau

Tejerina demana que els partits, sobretot el PSOE, se sumen a un Pacte de l’Aigua

26 maig 2018

La ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha demanat als partits, “especialment al PSOE”, que se sumen a un Pacte Nacional per l’Aigua perquè aquestes polítiques queden definides i no es vegen interrompudes amb els possibles canvis de govern.

La ministra ha fet aquest al·legat amb motiu de la inauguració del XIV Congrés Nacional de Comunitats de Regants d’Espanya, que se celebra fins al divendres a Torrevella (Alacant) i al que han assistit el president valencià, el socialista Ximo Puig, el president de la Diputació alacantina, el popular César Sánchez, i el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, entre uns altres.

García Tejerina ha manifestat que les línies estratègiques d’un futur Pacte Nacional de l’Aigua ja han sigut definides per l’Executiu central amb el consens dels agents implicats, i que “ara és qüestió de sumar la voluntat dels partits, especialment del PSOE”.

Sense concretar una possible data per a tancar aquest Pacte, ha insistit que “no és una condició capritxosa” la necessitat d’un consens d’ampli espectre ja que, en cas contrari, els partits que “estan enfronte” podrien “interrompre” les polítiques que s’acordaren “si és el seu desig” en un futur, alguna cosa que es reflecteix “la història recent del nostre país”, en referència implícita a la derogació del PHN fa més d’una dècada.

Davant un miler de regants de tota Espanya reunits per la Federació Nacional de Comunitats de Regants (FENACORE) i la Comunitat de Regants Regs de Llevant Marge Dreta del Segura, la ministra també ha apostat per continuar amb la modernització de regadius, i ha dit que hi ha 800.000 hectàrees on encara cal actuar per a estalviar 1.000 hectòmetres cúbics més d’aigua.

Segons la ministra, aquestes quantitats se sumaran als més d’1,5 milions d’hectàrees modernitzades en els últims anys que ja han permès estalviar uns 3.000 hectòmetres cúbics anuals.

Ha posat de manifest que Espanya és una “potència mundial en agricultura i alimentació, en gran manera pel regadiu”, un sistema que “porta riquesa a tots els racons”, a més de frenar la despoblació i fomentar que en aqueixos territoris hi haja 6 vegades més joves i “més presència de dones”.

Per açò, la ministra ha subratllat que “el regadiu és irrenunciable”, encara que cal seguir adaptant-se mitjançant tècniques innovadores.

De la mateixa manera, ha posat l’accent en cadascuna de les actuacions previstes ha de ser tècnica i econòmicament “viable” i a més, ha repetit, ha de comptar amb un ampli consens.

García Tejerina ha defensat el treball realitzat pel Ministeri en la planificació de les conques, la qual cosa es tradueix en 133.000 folis i 10.000 actuacions proposades, el 70 per cent de caràcter mediambiental i unes altres de gestió d’inundacions i diferents demandes.

Sobre els transvasaments, la ministra ha defensat aquest tipus de transferències hídriques però sempre que hi haja “l’acord de tots els grups polítics” ja que són infraestructures que requereixen d’un dilatat temps d’execució i que no hi haja voluntat política de detenir-los per part de futurs governs.

Ha apuntat que l’Executiu central treballa en el Xúquer-Vinalopó per a tancar “prompte” el protocol de gestió, alguna cosa que veu “tremendament important en aquesta regió” i per al que “es treballa a la màxima velocitat per a deixar aqueix transvasament perfectament definit”.

També s’ha referit al Tajo-Segura per a assenyalar que el Govern va defensar la seua “vitalitat” el passat mandat atenent “totes les sensibilitats”.

D’una banda, es va augmentar el mínim a partir del com transvasar, en fixar-se en 400 hectòmetres cúbics en la capçalera, i, per un altre, garantint les necessitats de la Comunitat Valenciana i Murcia a partir d’aqueixes reserves en els pantans d’Entrepeñas i Buendía.

EFETorrevella (Alacant)15 maig 2018

Recent posts