Carregant dades
un moment, si us plau

La PDE estira del fil per destapar negociacions de regants per transvasar

17 febrer 2014

roda premsa pde«Alertem a la societat ebrenca d’estes negociacions, però són els principals actors els que ens ho han d’explicar, volem que ens diguen què en saben de tot això», ha exigit la portaveu Susanna Abella
Aguaita.cat – Sílvia Berbís, Tortosa

Ho va revelar el conseller d’Agricultura i Aigua del Govern murcià, Antonio Cerdà, ara fa més de dos setmanes, tal com va reproduir aguaita.cat. Hi ha comunitats de regants de l’Ebre que disposen de concessions anuals superiors als 1.000 hectòmetres cúbics i que “podrien estar interessades a vendre de forma temporal els volums que no vagen a consumir. En una primera fase aquests cabals podrien arribar a Castelló i el nord de València”, va dir en unes declaracions fetes publiques pel diari La Verdad. Però sobre les “possibles” negociacions que poden haver començat els regants de l’Ebre i Múrcia encaminades a la compra-venda d’aigua de l’Ebre, res més que silenci des de les institucions ebrenques i catalanes. És davant este silenci que la Plataforma en Defensa de l’Ebre vol estirar del fil i demanar explicacions. I també les han demanat per escrit al ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, al departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. “Alertem a la societat ebrenca d’estes negociacions, però són els principals actors els que ens ho han d’explicar i volem que ens diguen què en saben de tot això”, ha exigit la portaveu de la PDE Susanna Abella.

“La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), volem expressar la nostra profunda preocupació davant tals afirmacions i les conseqüències que poden tenir per al Delta en cas que fossen realitat”, exposa la PDE en la carta remesa a les tres institucions. Segons han recordat els portaveus en una roda de premsa esta tarda a Tortosa, en les converses que a finals de l’any passat van mantindre representants del ministeri i de la PDE, “no va aparèixer en cap moment aquesta possibilitat, per això ens agradaria poder contrastar amb el Ministeri i la Confederació la veracitat d’estes afirmacions”, reclamen.

Una bona ocasió per conèixer quina és la situació serà en el marc de les jornades organitzades per Deltamet que tindran lloc a Amposta el proper 21 de febrer, a les que està prevista l’assistència de la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles i el president de la CHE, Xavier de Pedro, pel la qual cosa se’ls ha demanat un reunió.

També recorden que el Govern català hi té alguna cosa a dir en tota la qüestió, tenint en compte que la infraestructura cridada per transvasar aigua, segons porta anys denunciant la PDE, seria el canal Xerta-Sénia. “Per tant, el Govern català té la clau”, han remarcat. També han destacat que progressivament el govern del PP està introduïnt els canvis legislatius que han de permetre transvasar aigua a través d’acords bilaterals entre comunitats de regants i mitjançant els anomenats “bancs de l’aigua”. La gent ha de saber que sempre el perill el relacionem amb el transvasament, i ara este perill es concreta en els bancs de l’aigua”, ha assegurat Manolo Tomàs. 

Recent posts