Carregant dades
un moment, si us plau

Jotes, castells, WWF i mig miler de persones reactiven a Amposta la defensa del riu.

4 agost 2013

amposta2 wwfAguaita.cat. S. Cabanes, S. Berbís / Amposta
La primera, a la diana. La primera acció de protesta de la Plataforma en Defensa de l’Ebre després de l’aprovació del nou Pla de conca (a manca del sí definitiu del consell de ministres), ha tocat al moll de l’os: la necessària internacionalització de la lluita per la pervivència del riu, que s’ha aconseguit amb la participació de l’ONG WWF.

El catamarà WWF Solar ha remuntat el riu Ebre des de la desembocadura fins a Amposta, on mig miler d’activistes antitransvasament l’han rebut –i un bon nombre l’han acompanyat en barques i piragües particulars en la seua remuntada- per evidenciar que el moviment es reactiva. Les pancartes i les consignes, amb el ritme i les lletres reivindicatives de la jota de la mà dels Quicos, han tornat a ressonar ben alt enfront del riu. Un dels moments d’emoció que s’han pogut viure ha estat la plantada de dos pilars per part de la colla castellera ebrenca Xiqüel•los i xiqüel•les del delta.

En les properes setmanes el Consell de Ministres donarà el vistiplau definitiu al pla, que pretén posar en marxa 445.000 noves hectàrees de regadiu a la conca. A més, cadascuna de les 9 autonomies afectades ha sol•licitat una reserva hidràulica de l’Ebre, per la qual cosa es necessitarà construir 40 nous embassaments fins al 2027. Entre altres, una de les reserves és per a la comarca dels Ports, de 10 hm3 a l’any, de manera que Castelló comença a obrir-se pas cap a l’aigua de l’Ebre que tants anys porta reclamant. Per tot plegat, la PDE ha respost que utilitzarà “tots els fronts” per parar el pla. “Estem contentíssims de la resposta de la gent de les Terres de l’Ebre en aquesta primera acció de protesta. És clar que tornarem a plantar cara contra aquesta barbàrie que és el Pla Hidrològic Nacional i que representa el final de Delta, del model socioeconòmic i dels grans valors ambientals que tenim”, ha manifestat la portaveu de la PDE, Susanna Abella. “Es plantejarà la lluita jurídica en la UE i també en l’Estat Español. Demanarem també al territori i a Catalunya que estigui per la defensa del riu”, ha avançat Abella.

Per la seua banda, Manolo Tomàs ha advertit que “no ens rendirem, han començat el passeig militar amb molta prepotència però ja veurem com l’acabaran perquè nosaltres d’aquí no ens mourem, el futur de les Terres de l’Ebre no és negociable” . Eva Hernández, responsable del programa d’Aigua i Agricultura de WWF ha manifestat que “el pla que es pretén aprovar és el màxim exponent de com es fa la planificació hidrològica a Espanya. És com un encaix fet a mida per tenir contentes les comunitats autònomes mentre la gent del carrer, la natura i molts sectors econòmics surten perjudicats”. Segons Hernández “Brussel•les ja està escoltant. Saben que la planificació hidrològica d’Espanya deixa molt a desitjar en molts sentits. Se’ns oblida que hem de complir amb una directiva marc que diu que cal aconseguir el bon estat dels rius i els aiguamolls en 2015, i amb el pla de l’Ebre anem en sentit contrari”, ha sentenciat.

Recent posts