Europa accepta la queixa de la PDE contra el pla de la conca de l’Ebre

8 Gener 2013

La comissió de peticions del Parlament europeu ha acceptat a tràmit la queixa presentada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) contra el pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que està en procés d’aprovació per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i que  no inclou un cabal ecològic suficient per al tram final del riu i el Delta de l’Ebre.  La comissió requerirà l’Estat espanyol en aquest sentit i està previst que en dos o tres mesos se celebrin les compareixences en les quals la PDE i el govern de Madrid donin a conèixer el seus arguments, abans que la comissió pregui una resolució. La Plataforma va viatjar a Brussel·les i va presentar fins a 12.000 signatures per tal de demanar  l’empara de les institucions europees en el procés d’elaboració i aprovació del pla de conca, al·legant que incompleix la Normativa europea Marc de l’Aigua. La PDE també es troba a l’espera de rebre la contestació a les al·legacions presentades al pla de conca. A més de reclamar un major cabal ambiental, atenent a la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, aquestes al·legacions també posen  l’accent en l’excés de regadius i d’altres usos previstos fora dels mediambientals. «El pla compromet uns usos i consums d’aigua que no són assumibles», afirma Tomàs. En tot cas,  els membres del moviment social són plenament conscients que les seves al·legacions al pla de conca seran rebutjades per la CHE.

12a  assemblea general
Aquests són els principals fronts de lluita de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per aquest 2013, un any clau ja que està prevista  l’aprovació definitiva del  pla hidrològic de l’Ebre. Es preveu  que el Consell de l’Aigua aprovi el document de planificació de la conca per als propers anys abans de Setmana Santa, perquè sigui posteriorment el Consell de Ministres el que li doni la llum verda definitiva.
Segons comenta Tomàs, serà a partir de l’aprovació del Consell de l’Aigua que la Plataforma  iniciarà el procés jurídic contra el pla, en el qual s’ està treballant des de fa mesos.
De forma paral·lela, es convocarà la dotzena assemblea general de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, en la qual es plantejarà iniciar un nou calendari de mobilitzacions.
Transvasaments
Des de la PDE es té clar que en l’horitzó del riu Ebre tornen a planar els transvasaments, tot i que no s’incloguin explícitament en el pla de conca.
La fórmula, alerta el portaveu,  és la venda dels excedents d’aigua de canals de regadiu que no tindran demanda dels pagesos, com és el cas del Segarra-Garrigues des del Segre fins a Barcelona, i el canal regadiu Xerta-Sénia, fins a Castelló i València.
La concreció del canal regadiu Xerta Sénia es troba actualment en un impàs, a l’espera de l’adjudicació de l’acabament de les obres a una empresa o unió d’empreses privades, les quals s’encarregaran d’explotar el regadiu durant un període de 30 anys

Diari de Tarragona | M.MILLÁN | 05/01/2013

Recent posts