Carregant dades
un moment, si us plau

Rendibilitat per a l’aigua del canal Segarra-Garrigues

21 gener 2012

El govern fixa una tarifa més baixa que l’anunciada pel tripartit per fer “assequible” als pagesos la transformació del secà i assegurar-ne l’ús
UP considera que “ara sí que compensarà regar”

A dos anys de l’acabament total del canal Segarra-Garrigues, el govern va esvair ahir una de les més grans incògnites que condicionaven el futur ús de la infraestructura, tot aprovant-ne un preu de l’aigua ajustat a la rendibilitat dels conreus. Si l’anterior govern havia proposat fixar-la en 0,12 cèntims per metre cúbic, el conseller d’Agricultura va portar ahir a aprovació una tarifa de 0,088 cèntims. Aquesta rebaixa substancial també inclou la bonificació durant tres anys de la taxa, a raó d’un descompte del 75%, 50% i 25% successivament, a l’espera de la primera collita. Aquest preu inclou un fix de 181 euros per ha/any i un variable de 0,080 cèntims per metre cúbic. S’aplicarà a partir del setembre vinent a les noves hectàrees de reg, i es liquidarà també a aquest preu als sectors que ja reguen.

La concessionària Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) i el govern temien que, un cop invertits més de mil milions en una infraestructura històrica destinada a revalorar els conreus i augmentar-ne la competitivitat, pocs pagesos poguessin assumir la inversió de transformar el secà en regadiu. Es calcula que sols per portar l’aigua a peu de finca el pagès ha d’invertir uns 3.500 euros/ha i una quantitat similar per instal·lar el sistema de reg dins la finca.

Unió de Pagesos ja havia advertit que, amb un preu de 0,12 cèntims, regar no resultaria rendible per a cap conreu, i encara menys tenint en compte la conjuntura de preus d’alguns sectors afectats. Com ara l’olivera, que enguany ha perdut el 63% de la collita i 24 milions per la sequera i els preus ruïnosos, segons dades d’UP. Així ho reconeixia el mateix conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí: “Si el govern fa aquest esforç és per rendibilitzar la posada en marxa del reg, perquè suposi un punt d’atracció més gran” pels productors.

Unió de Pagesos hi coincideix. “La primera impressió de la tarifa és correcta. Permet fer rendible el reg fins i tot per al cereal”, va declarar Antoni Borràs, de la permanent de l’Aigua. I va afegir: “La gent s’animarà a regar, sobretot si no obliguen a fer tota la transformació de cop.”

Dificultats en la inversió

De fet, el problema pot ser ara aconseguir préstecs per assumir la inversió, tant per l’actitud dels bancs com perquè la continuada crisi del sector ha minvat els estalvis de molts pagesos. AGS s’estaria plantejant oferir la instal·lació del reg intern de la finca a canvi d’anar pagant una tarifa una mica més alta fins a amortitzar-ho, segons diverses fonts. D’altra banda, el govern continua “treballant” perquè la Comissió Europea tanqui l’expedient obert arran de les ZEPA.

el punt

 

Recent posts