Carregant dades
un moment, si us plau

Actes Informatius de la Plataforma en Defensa de l’Ebre

22 gener 2010

Des del passat mes d’octubre s’han anat fent actes informatius en diferents municipis de les Terres de l’Ebre sobre l’estat del Pla de Conca i les problemàtiques actuals del riu Ebre. A grans trets s’ha explicat que és la Directiva Marc, la seua relació amb el Pla deConca i com ens afecta a les Terres de l’Ebre la correcta aplicació, o no, d’aquesta directiva.

L’objectiu de les xerrades era fer entendre a la població d’estes terres la importància que te que el nou Pla de Conca tingue una proposta de cabals ambientals suficient, que permeti el conservar el riu, el delta i la mar de l’Ebre. El millor Pla de conservació per al nostre territori és aquell que aporte aigua i sediments al riu, amb aquest objectiu, la correcta aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua és una oportunitat per a estes terres ja que te especial cura en mantenir els ecosistemes aquàtics en bon estat.
En definitiva la directiva lo que vol evitar és la degradació dels rius per a que siguen aprofitables per a les generacions futures.

Tan mateix, tal i com tenim la situació política, tan a l’estat espanyol com a Catalunya, sembla molt evident que el nou pla de conca no tindrà en compte aquests objectius de conservar l’aigua dels rius i tornarà a ser un pla de repartiment entre regants e hidroelèctrics amb els consentiment de totes les comunitats.

Les darreres reunions amb la CHE han evidenciat encara mes aquesta situació. La presentació del primer esborrany de Pla de Conca amb una concreció extrema de com es gasta l’aigua municipi per municipi, conreu per conreu, contrasta amb la nul·la informació sobre els cabals ambientals que passaran pels rius de la Conca, aquest problema és molt mes evident en el nostre tram, on el cabal sempre ha estat el punt clau per la bona conservació del Delta.
Pel que s’intueix, les propostes que sortiran estaran rondant els 100 m3/s que proposava el PHN-2001 del PP, molt lluny d’aquells 135 m3/s que va defensar la CIU de Pujol i encara molt mes lluny del regim de cabals que ha determinat la Comissió de sostenibilitat de les Terres de l’Ebre i que el Parlament de Catalunya ha ratificat dues vegades.

La Plataforma en defensa de l’Ebre i els col.lectius de la Cuenca Azul pensem que la Confederació de l’Ebre i el Ministeri estan repartint-se l’aigua de l’Ebre i planificant l’incompliment de les Directives europees basant-se en que estem en una conca mediterrània, afectada pels fenòmens de sequeres e inundacions i per un altra banda en les despeses desproporcionades.

Per al proper semestre plantegem continuar la divulgació en els municipis ebrencs (Deltebre, Sant Jaume, Tortosa, Camarles, Ampolla, Flix, Mora ….) i fer la X Assemblea General de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (20 febrer).

Aviat es ficarà damunt la taula el Pla de Conca i caldrà estar molt alerta ja que en aquest pla és determina el futur del nostre territori per a la propera dècada. Caldrà que tots els ebrencs mos tornéssem a mobilitzar per a que la nostra veu sigui escoltada.

Terres de l’Ebre, gener 2010

Recent posts