Als senyors del CPIDE


Moisès Panisello.
Tortosa.

Veig que finalment s’han decidit a demanar els moltíssims estudis científics independents que s’han realitzat darrerament sobre el PHN i que el desqualifiquen plenament. Ja se sap, val més tard que mai! Ara, però, em vénen al cap les dues opcions que tenen:

OPCIÓ A:
Seguir amb la tònica general del Govern Espanyol sobre els estudis referits al PHN. Per exemple, podríem parlar dels estudis fets sobre la conductivitat de l’aigua (mesura que indica la potabilitat d’aquesta). Segons aquests estudis, la mitjana actual a la zona de Xerta és de 1029 µs/cm. La Llei Espanyola, coincidint amb les recomanacions de la OMS i de la CE, estableix com a límit de salinitat per a aigües de bona qualitat un màxim de 1000 µs/cm. Un cop fets els més de 100 nous embassaments previstos al PHN, la reducció de cabals, l’augment del regadiu i el transvasament, d’aquí a 20 anys aquesta mesura quedaria augmentada a un mínim de 1325 µs/cm. És a dir, que només seria potable dessalant la pròpia aigua del riu! Ara bé, el Govern Espanyol va “EXTRAVIAR” la pàgina en què s’exposaven aquestes xifres i directament va ser omesa al PHN.

També poden fer com la Generalitat de Catalunya que, amb les al·legacions al PHN, es dediquen a copiar íntegrament els estudis i llibres que parlen del cabal ecològic de l’Ebre. Cabal que ha estat establert en uns 12000 hm3 anuals. Cal, però, saber que la mitjana dels darrers 10 anys, amb prou feines ha arribat als 8500 hm3 anuals. És a dir que el riu, avui per avui, ja és INSOSTENIBLE per ell mateix, i així li va al Delta! En aquest cas, la Generalitat també ha “OBLIDAT” la part dels textos on es parla d’aquestes xifres.

Així mateix vostès, senyors del CPIDE, poden també “OMETRE” els estudis que parlen sobre el Delta de l’Ebre. Estudis que expliquen que a Mequinensa i a Riba-Roja hi ha emmagatzemats els sediments que farien pujar mig metre d’alçada extra a l’actual Delta. Estudis on s’expliquen les possibilitats tècniques sobre com fer arribar al Delta i distribuir-hi aquests sediments. Estudis que també deixen ben clar que qualsevol obra dura (formigó) que es puga fer al Delta l’únic que farà serà accelerar-ne la degradació i la subsidència (enfonsament) d’aquest, provocant un desastre de dimensions majors.

OPCIÓ B: Recollir ÍNTEGRAMENT aquests estudis. Fer un parell de trucades a Barcelona i a Madrid dient-los que la “criatura del PHN” ha estat avortada, ha nascut morta. Dient-los que del riu no en sobra ni una gota, ans al contrari. Explicar-los que amb un any hidrològicament tant humit com el passat, pel riu van baixar uns 12000 hm3, que és el mínim que hauria de baixar cada any per tal que aquest fos sostenible. Llavors haurien de demanar la derogació del PHN, autodissoldre el CPIDE i demanar un ens amb prou finançament, poder i independència científica, per a poder solucionar els molts problemes que actualment ja tenen el riu i el Delta, al marge de qualsevol transvasament.

Molt em temo que tant jo mateix com el lector ja sabem quina és l’opció que escolliran. Temps al temps.

Moisès Panisello i Casanova


[ Tornar a la pàgina principal ]