El Riu


ERNEST BENACH PASCUAL
Diputat al Parlament de Catalunya. ERC

Gener 2002

Comença la cançó d'en Serrat preguntant-li al pare què li han fet al riu. Vaig conèixer aquesta cançó fa molts anys, tants com 25. Era la música principal d'un audiovisual que Escoltes Catalans havia preparat sobre qüestions mediambientals i ecològiques. Es parlava aleshores de la contaminació dels rius, de les energies dolces i alternatives, sobretot la solar i l'eòlica, de la complicació que per a un territori representa tenir centrals nuclears, de la contaminació que provoca determinada indústria, de la necessitat de l'estalvi d'aigua i, sobretot, de com calia educar les generacions del futur en una consciència molt més ecològica i que sabés plantejar-se i donar solucions a tots aquests problemes. Això era a finals de l'any 1976, inicis del 1977. La dictadura franquista encara cuejava, el feixisme encara era latent a la societat espanyola. Ni tan sols s'havia pogut votar!

Avui sí que es pot votar. I no podem parlar que s'hagi eradicat el feixisme, però és ben cert que s'ha minimitzat de manera considerable per sort. En canvi, tot i els avenços, d'altra banda indispensables, per garantir-nos la immediata supervivència, és cert que globalment no hem sabut resoldre tota la problemàtica mediambiental que fa 25 anys, i 30, i 40, i... ja es denunciava.

Aquestes darreres setmanes hem viscut tot un seguit d'episodis absolutament lamentables en relació a la contaminació dels nostres rius, especialment el riu Ebre, el maltractat i menystingut per accions i omissions de govern riu Ebre.

En relació al que ha passat, cal deduir i és evident que s'han fet moltes coses malament. Moltes qüestions estan pendents de resposta i no pot ser que s'hagi posat en dubte no només l'eficàcia dels sistemes de control, sinó també la capacitat de detectar contaminacions greus que afecten la salut de les persones. I és cert que aquí el ball de xifres ja ens supera a tots plegats, però ningú pot negar que entre el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE), els respectius departam ents del Govern de la Generalitat i les diverses indústries implicades ens han fet passar unes setmanes plenes de dubtes, angoixa i incredulitats.

Les versions sobre les morts dels peixos al riu són ja tantes que fan riure, les disfuncions en les comunicacions entre administracions demostren clarament les greus contradiccions que hi ha hagut en aquest episodi. El retard en les anàlisis les ha fet poc creïbles i, al capdavall, ha generat més alarma social que altra cosa. Finalment, la impunitat amb què determinades empreses actuen al nostre país per terra, mar (o millor dit, per aigua) o aire, fan que no s'entengui que el Govern de la Generalitat no hagi actuat amb contundència i d'ofici, posant cadascú al seu lloc. Ja no n' hi ha prou amb aquella màxima que tant agradava a determinats cercles convergents de "qui la fa la paga" o, dit en termes mediambientals, "qui contamina ha de pagar". No n'hi ha prou. Ja no es pot contaminar més!!! Qui contamina, que pagui, descontamini i que no se li doni mai més opció a què pugui contaminar.

L'aigua és vida, diuen, i el riu també. El riu, a més, és cultura, és riquesa, és natura. Malmetre'l de la manera que s'està fent, sigui via "Plan Hidrológico Nacional", sigui via contaminació, sigui per la via que sigui, és renunciar a un dels valors i dels actius més importants de Catalunya. Fins quan? Us imagineu un riu que canta, que té color, vitalitat de tota mena, que dóna riquesa i, sobretot, que genera vida? Aquest és el riu que volem en el país que somniem.

ERNEST BENACH PASCUAL


[ Tornar a la pàgina principal ]