Comunicats de premsa


Sobre el nou decret i mapa de regulació de la implantació de la energia eòlica a Catalunya.

GEPEC-AEEC.

El DOGC núm. 3412 de 30 de juliol de 2001 ha publicat l'ANUNCI de Presidència de la Generalitat, d'informació pública del Projecte de decret pel qual es regula la implantació de l'energia eòlica a Catalunya.

Dóna de termini fins al dia 10 de setembre de 2001 perquè els interessats puguin efectuar les al·legacions oportunes.

Davant la complexitat i la importància del tema, el GEPEC no vol fer una valoració en profunditat fins que no haguem estudiat al detall la nova proposta dels Departaments de Medi Ambient i d'Indústria. No obstant això, volem constatar l'estil peculiar de fer les coses del Conseller de Medi Ambient Felip Puig, que a hores d'ara sembla no haver entès ni la voluntat del Parlament de Catalunya ni la de l'ampli segment de la societat organitzada a través de les Plataformes per la Defensa del Patrimoni Natural de les Comarques Meridionals i del GEPEC-AEEC que vol que la implantació de la energia eòlica, com a energia neta, sigui respectuosa amb el medi natural i el fabulós patrimoni natural de casa nostra.

El Conseller Puig no ha volgut entendre, que el que demanàvem, en definitiva, era una altra forma de fer les coses. Rebutjant una implantació massificada que ubicava majoritàriament grans projectes de centrals eòliques dins dels Espais d'Interès Natural i altres de vàlua ecològica, històrica, cultural i paisatgística.

Recordem que la publicació d'una nova proposta de mapa eòlic, no obeeix a voluntats ni a noves sensibilitats del Govern de la Generalitat (que en definitiva és qui fins ara a anat promovent que interessos econòmics d'empreses relacionades majoritàriament amb indústries elèctriques que utilitzen combustibles fòssils i nuclears és disputessin les nostres millors serres). Va ésser un mandat del Parlament, clar i contundent, qui obligava a fer les coses d'una altra manera.

Però entenem que el Govern no ha fet els deures encomanats.

És cert, que s'ha ampliat considerablement la zona vermella d'exclusió, però encara queden molts llocs d'extremades vàlues naturals que estan oberts a la voracitat de l'especulació (zones grogues), amb l'únic condicionant d'un estudi d'impacte ambiental que, com sempre, serà un vestit a la mesura i no tindrà cap rigurositat ni tècnica ni científica. I és que en realitat, si les coses és fan bé, hi ha molt territori on s'hi poden construir les centrals eòliques. Que no totes han d'anar als millors llocs naturals de les nostres muntanyes i serres.

La frivolitat que sempre ha caracteritzat la política del Conseller Puig i el servilisme del Departament d'Indústria envers les empreses promotores de tecnologia desfasada i altres criteris economicistes, no ens garanteixen que les coses és faran bé i sospitem que l'àrea condicionada (zona groga) només ho serà a efectes mediàtics per quedar bé davant la societat. Instem doncs al Departament de Medi Ambient que recuperi la credibilitat, la fiabilitat i la rigurositat perdudes dels estudis d'impacte ambiental i que és facin les avaluacions conseqüents.

Hem de remarcar, que a hores d'ara, ni el GEPEC ni les Plataformes han rebut cap còpia del nou mapa i del projecte de decret de regulació. Vetaquí doncs com es demostra la seriositat del compliment de les "promeses" del Conseller Puig, hàbil i ferm defensor de fer les coses a cop de decret imperatiu.

Signifiquem, que durant el període de reflexió que el Parlament va imposar al Govern, no hi ha hagut mai consens. I el debat, gairebé sempre ha esdevingut un monòleg nostre.

Esta clar, que des de el nostre moviment cívic reivindicatiu, afrontem l'estudi del nou mapa sense cap entusiasme, perquè per nosaltres la vàlua principal és la de preservar la integritat territorial, cosa que d'entrada no és compleix. El Patrimoni Natural és innegociable i sobretot incompatible amb les agressions que se li vol fer. El més vergonyós és que això es vol permetre apel.lant a criteris ecologistes.

Reus, 30 de juliol del 2001


[ Tornar a la pàgina principal ]