Roda de premsa 18 anys de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

7 Setembre 2018

La Plataforma en Defensa de l’Ebre celebra els seus 18 anys amb un programa d’activitats des del setembre fins la primavera.

El tret de sortida de la celebració serà el cap de setmana del 15 i 16 de setembre, amb la festa d’aniversari i la tradicional Piraguada de Xerta a Tortosa.

La celebració anirà acompanyada d’una nova imatge gràfica, obra del dissenyador ampostí Hernan en H (delterreno.cat), i d’una intensa campanya a les xarxes socials amb l’etiqueta #18anysLoRiuÉsVida.

La majoria d’edat del moviment i els joves centraran l’activitat dels propers mesos, amb diferents actes que serviran per a la reflexió, la commemoració o la reivindicació. D’una manera especial es posarà l’accent en la generació de joves que han crescut i ha pres consciència social i de territori al costat de les mobilitzacions amb el lema de “lo riu és vida”.

Aquests 18 anys són una fita important, que representa la maduresa i consolidació del moviment social. En aquest sentit, durant els propers mesos es posarà de relleu el paper de la Plataforma en Defensa de l’Ebre en la  defensa del riu i el Delta, l’oposició i aturada de diferents transvasaments, haver situat la defensa de l’Ebre com una qüestió de país, la capacitat de construir alternatives o la consciència col·lectiva que s’ha generat els darrers anys a les Terres de l’Ebre. Amb l’objectiu de reforçar l’estratègia de la PDE per als propers anys.

Aniversari de la Plataforma en Defensa de l’Ebre

Els actes de celebració començaran el dissabte 15 de setembre, amb la repintada del mural de Tortosa, al matí, i una vesprada carregada d’activitats al centre Cívic de Ferreries. A les 18:30h s’iniciarà una taula redona amb joves de diferents llocs de la conca de l’Ebre (Artieda, Biscarrués i les Terres de l’Ebre), dinamitzat pel periodista Oriol Gracià. Posteriorment s’inaugurarà l’exposició de cartells de la PDE, a càrrec de Salvador Tarragó. La jornada es clourà amb un sopar de pa i porta, el concert del grup Los Sirgadors amb la col.laboració de pepet i Marieta i fi de festa amb punxa discs La Menda DJ.

Durant els següents mesos es faran activitats a diferents poblacions del territori, com una exposició itinerant o diferents actes i debats.

XVIII Piraguada en defensa de l’Ebre

El diumenge 16 es durà a terme la XVIII Piraguada de la PDE, que farà el recorregut Xerta-Aldover-Tortosa. Durant el trajecte es recorreran 12 km de riu i s’espera la participació d’unes 200 persones, amb diferents tipus d’embarcacions.

La concentració i repartiment de materials és a les 9:30h a Xerta i l’inici es preveu a les 10h. A les 11:30h es farà una parada a Aldover on hi haurà esmorzar, begudes i parlaments. L’arribada a Tortosa (sota la pintada del nus) es preveu a les 13:30h, amb un acte sorpresa.

Els tiquets tenen un preu de 15€ per persona i poden comprar-se a: La 2 de Viladrich (Tortosa) i Llibreria Guaix fins el 13 de setembre i a la web de beniemocions.cat fins el dissabte 15 a les 12h. També podran sumar-s’hi persones que tinguin la seua pròpia embarcació.

Omplim les xarxes #18anysLoRiuÉsVida

Aquesta mateixa setmana s’iniciarà una campanya de xarxes amb l’etiqueta #18anysLoRiuÉsVida amb l’objectiu d’omplir les xarxes socials Twitter i Instagram d’imatges i records d’aquests 18 anys d’història col·lectiva, fent una crida especial als joves. Entre els participants hi haurà sortejos de diferents productes del territori.

Finançament col·lectiu

El dia 15, coincidint amb l’aniversari de la PDE, s’iniciarà una campanya de micromecenatge per tal de finançar nous materials comunicatius de la plataforma. L’objectiu és aconseguir 7.000€ mitjançant la plataforma TotSuma.cat. Entre les recompenses hi huarà el nou marxandatge de la PDE, una bossa en motiu del 18è aniversari.

La cançó dels 18 anys

Liderat pel músic d’Ulldecona Josep Bordes (Pepet i Marieta) s’ha fet una cançó que commemorarà l’aniversari de la PDE. Aquesta cançó comptarà amb la col·laboració de diferents músics del territori i del país, es presentarà a principis d’any juntament amb el videoclip.

Dia mundial de l’aigua

El punt àlgid de la celebració serà al mes de març, coincidint amb el dia mundial de l’aigua, amb un concert a Amposta.

Altres activitats

La PDE ha estat un moviment social col·lectiu, amb la participació de tota la ciutadania del territori i del país, per la qual cosa diferents agents del territori també han avançat que organitzaran diferents accions de commemoració.

  • Generació lo riu és vida. És un projecte dels joves Àlex de la Guia i Núria Caro amb el Canal TE i Cossetània Edicions. Durant 12 setmanes es retransmetrà un programa d’entrevistes a diferents persones del territori, per tal de valorar la repercussió del moviment en defensa de l’Ebre al territori. Aquest treball quedarà recollit en un llibre, que es publicarà a principis d’any.
  • Debat periodístic. El Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre organitzarà un debat al voltant d’aquests 18 anys de lluita en defensa de l’Ebre.
  • Exposició. El Museu Històric Comarcal del Baix Ebre està treballant en una exposició d’imatges i cartells del moviment en defensa de l’Ebre, des dels seus orígens als anys 80 fins a la lluita contra el Pla Hidrològic.
Recent posts