Bloc de la PDE
Header

La NASA alerta de la regressió del Delta de l’Ebre

14 Març 2018 | Publicat per adminpde en General

Aguaita.cat

 L’organisme nord-americà ha publicat un article en què explica la formació del delta i exposa els factors que fan perillar el seu futur

La NASA, a través del seu Observatori de la Terra, ha publicat un article en què explica la formació i evolució del Delta de l’Ebre, i alerta que de la seua regressió en un futur proper si no es prenen mesures efectives. “Els embassaments del riu, combinats amb l’augment del nivell del mar i la subsidència de la terra, es preveu que es cobren el seu cost: el 40% del delta podria submergir-se el 2100”, alerta l’article. Una informació que va en la línia de les conclusions publicades fa uns mesos un estudi de l’IRTA i l’URV.

L’organització nord-americana explica detalladament la formació del delta, destacant la dinàmica canviant que es dona a este espai natural des de fa 2100 anys. “Els registres climàtics mostren que les inundacions van ser inicialment responsables de portar una abundant quantitat de sediments de riu a la costa. Però els brots de creixement delta més recents poden atribuir-se als canvis fets per l’ús del sòl, com ara l’eliminació de boscos i la conversió de terres als camps agrícoles, que van exposar més sediments per a l’escorrentia al riu Ebre”, exposa.

Pel que fa la regressió del Delta, l’argumentació és contundent: “Els éssers humans, que van impulsar indirectament el creixement del delta durant els últims 2100 anys, avui el fan morir”. En este sentit, destaca el desviament de l’aigua per regar, i el canvi de les dinàmiques sedimentàries provocat també pels 187 embassaments que hi ha al llarg del riu, on s’hi queden la majoria dels sediments. “La pèrdua de dipòsits de sediments del riu Ebre significa que el modern delta de l’Ebre està ara dominat pels onades”, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada