Bloc de la PDE
Header

NOTA DE PREMSA. CAMPANYA PELS SEDIMENTS

24 febrer 2017 | Publicat per adminpde en General

IMG_512123 de febrer de 2017, Parlament de Catalunya

La Campanya pels Sediments entra les seves propostes al Parlament de Catalunya

La comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés de Diputats va aprovar el 14 de febrer la Proposició No de Llei presentada pel Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya, que demana fer al llarg d’enguany un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l’embassament de Riba Roja d’Ebre fins a la desembocadura del Delta de l’Ebre, amb la finalitat d’implementar-se durant l’any 2017 (projecte coordinat per l’IRTA), i redactar i aprovar, també durant l’any 2017, un Pla de Gestió Integral dels Sediments de la Conca de l’Ebre (primera proposta de la moció de la Campanya pels Sediments). Els activistes de la Campanya pels Sediments s’han reunit durant el matí d’aquest dijous 23 de febrer amb els diferents grups del Parlament de Catalunya per tal de treballar en els fonaments del Pla de Gestió Integral dels Sediments de la Conca de l’Ebre.

El PP ha estat l’únic partit que no ha contestat a la sol·licitud de reunions feta per la Campanya pels Sediments. Els populars, tot i reconèixer la importància del Delta de l’Ebre i la retenció dels sediments que fan els embassaments, van voler minimitzar el problema i van considerar que caldria estudiar millor el tema. La resta de grups polítics van defensar que ja seria hora de passar dels projectes a l’acció.

La Campanya pels Sediments és un moviment social que reuneix forces de diferents organitzacions com Ecologistes en Acció, SEO/Birdlife,  Plataforma en Defensa de l’Ebre, Aigua és vida o Cuenca Azul i que gaudeix del suport d’institucions com la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre o els principals ajuntaments de les Terres de l’Ebre com ara els de Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Deltebre, l’Ampolla o Tortosa, que ja han aprovat la seva moció.

IMG_5146Les propostes

A més de defensar la prova pilot per desplaçar al Delta sediments de l’embassament de Riba Roja (projecte coordinat per l’IRTA), la Campanya pels Sediments treballa per a que el Pla de Gestió Integral dels Sediments de la Conca de l’Ebre tingui un contingut consistent i per a que sigui incorporat, com a tema rellevant i especific, tant en la revisió del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre (2021-2027) com en les necessitats a establir dintre del Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 del Delta de l’Ebre i que, d’aquesta manera, s’adaptin adequadament els objectius i les mesures de dita planificació a les directives ambientals establertes per la Unió Europea a traves de la Directiva Marc d’Aigües, Directiva d’Habitats i Directiva d’Aus. Tanmateix, per a que s’incorpori al Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre (PIPDE), òrgan en el que participen el Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya. .

La Campanya insta a les institucions a donar suport a la creació d’un grup de treball que englobi les diferents comunitats autònomes de la Conca de l’Ebre i que requereixi a l’Estat Espanyol una inspecció independent de les comportes de fons de les preses de la Conca de l’Ebre -especialment les de Mequinensa, Riba-Roja, Flix, principals paranys de sediments. En el cas de que les comportes de fons estiguin en mal estat, exigir-ne l’immediat manteniment conforme està definit legalment. I estudiar i proposar la demolició de les preses que van quedant obsoletes.

Tanmateix, proposen encarregar estudis complementaris que analitzen amb profunditat la composició dels sediments dels embassaments de Mequinensa, Riba-Roja i Flix. I, quan sigui necessari, utilitzar sistemes mecànics adequats per anar removent els sediments que estan en bon estat i que no mou el corrent de l’aigua (sense alterar cap zona d’alt valor ambiental com, per exemple, la zona del Matarranya, l’Aiguabarreig Segre-Cinca o les illes i riberes de l’Ebre, com la Reserva de Sebes, totes elles zones protegides com PEIN, ZEPA, Xarxa Natura 2000, etc.).

La Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, que recolza la Campanya, també insta a les institucions competents a recuperar la política del «colmateig» (cultura dels sediments als canals i arrossars) al Delta de l’Ebre, per combatre la subsidència (enfonsament de la plana deltaica). I aplicar les actuacions múltiples i de poc impacte ambiental que la UPC proposa per contenir el mar enfront del Delta de l’Ebre (sacs geotèxtils plens de sorra, algues al fons del mar, etc.) i, d’aquesta manera, combatre la regressió.

Per altra banda, la Campanya pels Sediments ha demanat que el Parlament de Catalunya insti a les institucions competents a revisar els protocols d’actuació de la gestió de les preses i les autoritzacions ambientals integrades. Es tracta de revisar l’impacte ambiental de les preses, tenint en compte les dinàmiques creixents de subsidència i regressió al Delta de l’Ebre i les causes i efectes globals del canvi climàtic, per tal de sustentar legalment la necessitat d’alliberar els sediments retinguts als embassaments. Igualment, reclamen que cal instar a les institucions competents a impulsar l’inici dels expedients de revisió de les concessions de les centrals hidroelèctriques, principalment les situades a Mequinensa, Riba-roja, titularitat d’Endesa, establint condicionants ambientals en la gestió de l’aprofitament dels recursos hídrics que permetin una millora en el traspàs dels sediments riu avall, tenint en compte la situació de vulnerabilitat, erosió i resiliència de la plana deltaica.

Si les accions anteriors no sorgeixen els efectes esperats i es confirma l’incompliment de la normativa, la Campanya pels Sediments estudiarà la possibilitat d’interposar denúncies contra la gestió negligent de les preses i exigir responsabilitats a quants subjectes poguessin derivar. En aquest sentit, expliquen que «defensar que els mecanismes de la presa estiguin en bon estat significa defensar la seguretat de tota l’àrea d’influència de la Conca de l’Ebre i possibilitar que els sediments puguin arribar al Delta de l’Ebre. Tanmateix gestionant els sediments adequadament evitaríem que els embassaments quedin obsolets abans d’hora i que en projectin de nous, per tant, evitaríem que inundin més pobles, terres i ecosistemes, i que agreugin el canvi climàtic».

 

CONTACTE

Josep Juan, 686569356

Quim Pérez, 647915639

ALTRES INFORMACIONS

http://campanyapelssediments.blogspot.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.