Carregant dades
un moment, si us plau

Volem fets i no paraules…

25 abril 2015

La lluita de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) no s’atura. Tot i que fa gairebé 10 anys de la derogació del transvasament de l’Ebre inclòs en el Plan Hidrológico Nacional (PHN), el moviment social continua la batalla jurídica i europea contra l’amenaça de qualsevol detracció d’aigua de l’Ebre. I ara hi torna a afegir la mobilització social, així en la 13a assemblea de la PDE, celebrada dissabte al vespre a Tortosa, es va anunciar una gran manifestació el mes de juliol vinent per rebutjar la revisió del pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que el govern de l’Estat aprovarà a final d’any. “El 30 de juny s’acaba el període de presentació d’al·legacions al pla de conca i abans que el Consell de l’Aigua l’aprove el 30 de juliol convocarem una gran mobilització per recordar que la gent de les Terres de l’Ebre estem en contra d’aquest pla hidrològic”, va explicar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.
La PDE, però, no ha concretat encara ni el dia ni tampoc el lloc on es farà la protesta. Al marge de la mobilització al carrer, la PDE fa una crida a les institucions i sectors empresarials i socials de l’Ebre perquè presenten al·legacions a la revisió del pla hidrològic de conca, que pel que fa al tram final de l’Ebre no inclou canvis respecte el document aprovat per l’Estat el 2014. La PDE en presentarà i també la Generalitat, que les està preparant a través de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, però la PDE vol que se’n presenten centenars. “Això és un tema d’Estat i s’han de presentar centenars d’al·legacions, que després ens serviran en la lluita europea”, va dir Tomàs.
De fet, la Comissió Europea ja ha fet algunes recomanacions a l’Estat sobre el pla hidrològic de l’Ebre que coincideixen en les reivindicacions de la PDE. “Europa ha alertat l’Estat que cal avaluar les masses d’aigua i que han de tenir uns objectius ambientals i això el pla de conca no ho fa, s’obvia l’anàlisi de les masses d’aigua en els punts més conflictius, com ara el delta de l’Ebre”, va manifestar la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.
Europa tampoc veu clar la posada en marxa de 450.000 hectàrees de nous regadius a la conca de l’Ebre. “El cabal ambiental no és compatible amb la posada en marxa de tantes hectàrees de regadiu, se n’han d’eliminar”, va assenyalar Tomàs, que va explicar també que han demanat una reunió amb el Ministeri d’Agricultura per reclamar que es modifique el pla de conca. I si no és així, la PDE ho comunicarà a la Comissió Europea i reclamarà que es bloquegen els ajuts comunitaris per incompliment de la normativa europea.
Pel que fa a la vigència del pla hidrològic que s’aprovarà a final d’any serà fins al 2021, però una vegada aprovat la PDE
està convençuda que l’Estat tirarà endavant un altre PHN. I en aquest cas, no s’utilitzarà la paraula transvasament però sí que es permetrà la transferència d’aigua entre usuaris de distintes conques. “Tot i que Brussel·les qüestiona el pla hidrològic, estem en una política de fets consumats i mentre es demana paperassa a l’Estat les obres dels canals van endavant, encara que no hi hagi regants”, va lamentar Tomàs, que insisteix en què el Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia seran les infraestructures que permetran el transvasament de l’Ebre.
La 13a assemblea de la PDE també va aprovar, per unanimitat, una resolució que rebutja la interconnexió de xarxes i que reclama el retorn a l’Ebre de l’aigua del minitransvasament a Tarragona de forma esglaonada. “El minitransvasament a Tarragona ha estat una sangonera que ha limitat el creixement econòmic de les Terres de l’Ebre, per la canonada no marxa aigua, marxen euros”, va manifestar un altre dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello.

Informe sobre l’impacte del pla al Delta

La PDE va comunicar als assistents a l’assemblea que finalment el govern català els va entregar dijous passat l’informe sobre l’impacte del pla hidrològic en els espais protegits del delta de l’Ebre. “Només fa un any que els ho havíem reclamat”, va ironitzar la portaveu de la PDE, Matilde Font, que va precisar que els hauria anat molt bé disposar del document el mes de novembre passat, quan l’Estat i la Comissió Europea es van reunir per avaluar el pla de conca. El document exposa l’afectació que tindrà sobre els espais de la Xarxa Natura 2000 la disminució del cabal de l’Ebre, que amb el pla de conca és inferior als 100 metres cúbics per segon la major part dels mesos. “És un document firmat per la Generalitat i ara el podrem fer servir en la lluita a Europa”, va dir Font, que va fer un repàs de les actuacions de la PDE per aturar el pla hidrològic com la queixa a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, la denúncia presentada al Tribunal Suprem o les denúncies contra els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia.

La PDE reclama als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre que s’afegeixen a la lluita jurídica per aconseguir que l’Ebre sigui un riu viu i que els ebrencs tinguen un futur digne

 

20/04/15 – LURDES MORESO -ELISABETH MAGRE 

Recent posts