Carregant dades
un moment, si us plau

El cargol poma

8 agost 2014

efectes-del-cargol-poma-copia

 

S’acaben d’acomplir cinc anys des de que un afiliat de Unió de Pagesos ens va portar un poal en dos caragols poma i una posta. No pretenc reconstruir la evolució i propagació de la plaga al llarg d’estos anys. Tirant d’hemeroteca i d’internet veurem clares moltes coses.

Em voldria centrar en la situació actual. A nivell agronòmic la pagesia del marge esquerre està suportant un gran sobrecost per poder tirar endavant la collita i la solució que proposa la Generalitat, la salinització massiva, podria eradicar lo caragol del Delta però el risc per als nostres arrossals seria enorme.

Per altra banda tenim lo riu amb molts milers de milions de caragols al seu tram baix. Es lo gran reservori de la plaga. Per molt que netegem els arrossars sempre es reinfectaran pel riu.

I per si no teníem prou problemes, portem un temps en que alguna “persona” està sabotejant amb caragol poma el marge dret, que fins ara estava net. Mossos i agents rurals estan molt prop d’enxampar-lo i de ben segur s’enfrontarà a un greu delicte penal.

Hem de tenir tots clar que aquesta espècie invasora no és un problema exclusiu dels pagesos, és un greu problema ecològic per a TOTES les zones humides del sud d’Europa. Per tant, al  Delta de l’Ebre no ens volem conformar en conviure amb la plaga. Volem eradicar-la per sempre de les nostres terres i només ho aconseguirem amb la complicitat i transparència entre Administracions, entitats i pagesos.

Voldria acabar en un missatge positiu: A pesar dels errors que hem fet i farem, crec que estem encarant lo camí correcte.

DANI FORCADELL. Pagès arrosser i responsable nacional de l’arròs de unió de pagesos.

Recent posts

    1 comment

  • Eva 2 novembre 2014

    Hola,
    Sóc una estudiant de segon de batxillerat científic del IES Daniel Blanxart i Pedrals de Olesa de Montserrat. Estic fent el treball de recerca sobre les espècies invasores, i com que el cargol poma és una d’aquestes espècies, havia pensat en enfocar la part practica del treball en anar a les zones afectades i informar-me sobre com a afectat aquest animal. Per això us vull demanar que si es possible quedar un cap de setmana d’aquest mes amb algú de la vostra plataforma a les zones afectades i que m’informes sobre tot.
    Espero la vostra resposta, gràcies.