Carregant dades
un moment, si us plau

Cañete i la PDE: encontre 13 anys després del “se va a aprobar por cojones”

28 octubre 2013

canyete1Han hagut de passar 13 anys des d’aquella gloriosa afirmació (“el trasvase se va aprovar por cojones”,) per presenciar una trobada històrica i insòlita entre la Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’actual titular del ministeri d’Agricultura i Medi Medient. Miguel Arias Cañete i Manolo Tomàs asseguts en un sofà parlant sobre el futur del riu Ebre. Una trobada que no s’havia donat mai i que s’ha produït en un escenari, si més no, peculiar, les Jornades Científiques de la Tonyina Roja organitzades pel Grup Balfegó a l’Ametlla de Mar.

La PDE hi havia acudit, després d’assabentar-se de l’agenda del Ministre, amb la intenció de poder mantenir una trobada amb ell que inicialment havia estat descartada des de subdelegació del Govern a Tarragona. L’han rebut amb una pancarta amb el lema L’Ebre sense cabals és la mort del Delta i crits contra el transvasament. A l’arribada, el cotxe oficial ha pogut esquivar sense problemes la comitiva antitransvasista i, quan tot feia preveure que l’encontre no es produiria, Cañete després d’haver culminat les seua intervenció a les jornades, ha accedit a rebre dos membres de la PDE, Manolo Tomàs i Joan Antoni Panisello.

Tot i no haver-se’ls trobat mai de cara, a Cañete li sonaven d’alguna cosa les camisetes blaves amb el nus i els crits de ‘Lo riu és vida’. Encara que no acabés de recordar ben bé el nom de qui els emitia: “ Soys los de la platafórmula? ” els hi ha preguntat. No ha sigut la millor entrada, però tot i el que podia semblar en un inici, no ha estat una reunió tensa, sinó més aviat distesa i, sortosament per als periodistes presents, gens secreta. Tothom, dissimulant una mica, ha pogut parar l’orella.

Cañete s’ha compromès a rebre la PDE a Madrid abans de l’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre en Consell de Ministres, un tràmit, l’últim, que ha situat “a finals de desembre”. “Li hem comentat que les seues dades tècniques en referència al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre no han tingut contrast, que mai hem pogut discutir els seus números, que hem aportat al•legacions, estudis i arguments, però que mai s’han tingut en compte. En sentir això ell s’ha quedat sorprès i ha dit que ens organitzarà una reunió amb les persones concretes que han fet els números per poder-los contrastar i que després d’això tindrem una reunió amb la directora general d’aigua per acabar d’aclarir quina és la problemàtica més delicada sobre el Pla Hidrològic i per acabar una reunió amb ell a Madrid abans que s’aprove el Pla Hidrològic en consell de ministes”, ha explicat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

Tomàs ha fet una valoració molt positiva de la trobada,: “és el que nosaltres volíem”, tot i que ha fet palès el seu escepticisme respecte les intencions del Ministre. Segons el portaveu de la PDE, “Cañete ha negat amb vigor que tingue en ment fer cap transvasament”.

L’aprovació del Pla es retarda

Prèviament a la reunió mantinguda amb la PDE, Cañete ha explicat als periodistes en quin punt es troba la tramitació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre l’aprovació del qual estava prevista aquest Novembre, però que continua retardant-se. “Aquest és un pla que té més complexitat que els altres que hem aprovat. Abans de finals d’any el portarem al Consell de Ministres, en aquests moments s’estan preparant tots els aspectes tècnics”. El ministre ha volgut deixar clar, però, “que el Consejo Nacional del Agua va aprovar per una amplíssima majoria aquest pla” y que “la CHE i els tècnics l’han fet des del punt de vista dels millors informes tècnics disponibles de manera que es garantissin tots els aprofitaments i les necessitats dels territoris i que a més es respectessin els cabals ecològics que determinen els estudis científics més solvents”.

Sofia Cabanes, L’Ametlla de Mar

 

Recent posts