Carregant dades
un moment, si us plau

Reunió dels col.lectius socials amb la Confederació Hidrogàfica de l’Ebre

19 novembre 2009

El passar dijous 12 de novembre els col·lectius socials i ambientals de la Conca de l’Ebre ens vam reunir amb els tècnics de l’Oficina de Planificación de la Confederación Hidrográfica del Ebro, a petició d’aquest. En la reunió ens van presentar per part de la CHE, el document de treball sobre el Pla de Conca de l’Ebre.

Els tècnics ens van explicar el treball normatiu del Pla i com s’havia treballat per caracteritzar l’estat ecològic dels ecosistemes. La sorpresa nostra va ser quan en mirar el document, concretament el punt 2 on es parla de cabals ecològics aquest no apareixen determinats en cap punt. Per part de la PDE i la resta de col·lectius es va demanar una explicació sobre aquest punt i se’ns va dir que encara que no estaven determinats.
La determinació de cabals és un dels temes mes importants del nou Pla de Conca ja que sense cabals líquids i sòlids els nostres rius i especialment el tram baix de l’Ebre difícilment podrà assolir un bon estat ecològic i continuarà degradant-se com esta passant en les darreres dècades.
Sabem que els treballs sobre cabals devien estar acabats aquest passat setembre (http://www.boe.es/boe/dias/2008/06/04/pdfs/B07152-07152.pdf) , tenim la sospita de que si esta acabada aquesta feina tècnica i que ara esta en la fase de “maquillatge” per a que els cabals que sortiguen siguin acceptables per a regants e hidroelèctrics.
En la reunió del dijous vam insistir molt en que volíem conèixer aquests treballs tal i com havien quedat inicialment i no com quedaran després de la retallada dels usuaris lucratius i comunitats autònomes.
Tenim dret a exigir el resultat real d’aquests treballs que han estat valorats en 1,7 milions d’euros per saber exactament quines són les necessitats reals del nostre riu i delta.
Des de la PDE entenem que la determinació de cabals és un treball tècnic lo mes objectiu possible, on han de treballar i debatre els tècnics i no els polítics i usuaris lucratius.
Tots aquests agents ja intervindran en el procés de CONCERTACIÓ (negociació) posterior, on tothom ens haurem de ficar d’acord de quin són els veritables cabals que es poden implantar.

Recent posts

    2 comments

  • brian 20 novembre 2009

    Pos, si, el no dir els caudals que han calculat es molt fort. Tal com diu aqui, es una feina merement tecnica, despres verem quina es la realitat – el que no poden fer es definir uns caudals “ecologics” tenint en compte temes com els diferents usos actuals i futurs.
    Que diguen la veritat de quin “hauria de ser” el caudal de l’ebre, i despres que ens diguen el que pensen fer…

  • susanna 22 novembre 2009

    els cabals si els tenen acabats però ara estan en la fase retallada i maquillatge

    ja vorem que surt, però pinta malament, molt malament

    la definició de cabals que ens va donar el cap de planificació de la CHE a ampsta fa uns mesos va ser “Los regantes me piden, los hidroelectricos me pide, las comunidades me piden, y nosotros no sabemos que poner de caudales”

    el pla de conca es el pla de repartir-se l’aigua entre usuaris lucratius com regants, hidroelectrics i promotors amb el total consentiment de les comunitats autonomes que els recolcen
    per al riu, lo que sobre i si no sobra res, pos mala sort